ХТО ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ ДЕКЛАРУВАТИ ДОХОДИ

Києво-Святошинська ОДПІ нагадує, що подання податкової декларації про майновий стан і доходи (далі – декларація) може бути як обов'язковим, так і добровільним.

Обов'язково подавати декларацію повинні такі категорії осіб:

1.​ Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування(п. 177.5 ПКУ). Звертаємо увагу: звітувати мають усі підприємці, які були на загальній системі у звітному році (і не обов'язково весь рік!). Декларацію слід подавати незалежно від того, чи провадилася фактично у звітному році підприємницька діяльність та чи були одержані від неї доходи. Сам факт перебування підприємця на загальній системі оподаткування приводить до обов'язку декларувати майновий стан і доходи.

2.​ Фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність(п.178.4 ПКУ). Так само як і підприємці, вони подають декларацію, навіть якщо розпочали діяльність протягом звітного року.

3.​ Фізичні особи, які неправомірно користувалися податковою соціальною пільгою, якщо сума недоплати та штрафу не була утримана податковим агентом. Таке могло статися, якщо платник отримував пільгу за кількома місцями одержання доходів або, наприклад, працівник чи працівниця втратили статус одинокої матері чи батька (одружився, вийшла заміж), але вчасно не повідомили про це роботодавця й продовжували користуватися пільгою «одинака». Якщо податковий агент із якоїсь причини не утримав суму недоплати та штрафу (який становить 100% від суми недоплати) з доходу працівника, останній мусить відобразити ці суми в річній декларації (пп. 169.2.4 ПКУ).

4.​ Фізичні особи, у яких після звільненнязалишилася не утримана (через недостатність доходу) недоплата з податку, виявлена під час перерахунку. Таку суму недоплати відображають у річній декларації в складі зобов'язань платника (пп. 169.4.4 ПКУ).

5.​ Фізичні особи, у яких за попереднім місцемроботи залишилася заборгованість із податку,нарахованого на суму невитрачених підзвітних коштів (пп. 170.9.1 ПКУ). Потрібно задекларувати таку суму та самостійно сплатити податок.

6.​ Іноземці,які у звітному році набули ста​тусу резидента України. За результатами такого року вони повинні задекларувати доходи з джерелом їх походження в Україні та іноземні доходи (пп. 170.10.4 ПКУ).

7.​ Резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання.Згідно з п. 179.3 ПКУ такі особи зобов'язані надати податкову декларацію не пізніше ніж за 60 календарних днів до виїзду. На підставі даних декларації фіскальна служба видає довідку про сплату податку та відсутність податкових зобов'язань, яку надалі слід подати до органів митного контролю під час перетину кордону. Це єдиний випадок, коли декларація подається не за рік, а за звітний період із початку поточного року до дня подання такої декларації. Якщо ж обов'язок із подання декларації не виконувався раніше, її подають за три останні податкові періоди (п. 2 Порядку № 1243).

8.​ Фізичні особи, які не включили суми оподатковуваного доходу до розрахунку загальних оподатковуваних доходів минулих податкових періодів (такі суми могли бути виявлені самостійно або контролюючим органом) (пп. 164.2.6 ПКУ).

Окрім того, якщо доходи протягом звітного року отримано платником податку, який помер, обов’язок із декларування доходів від його імені покладається на спадкоємців (розпорядників майна, державних виконавців) (п. 179.6 ПКУ).

Також від імені платника податку задекларувати доходи мусить державний виконавець, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення майнових претензій кредиторів платника, якого визнали банкрутом.

Києво-Святошинська ОДПІ

 
Адреса:
Телефон:
Електронна адреса:
    ВАСИЛЬКІВСЬКА ОДПІ
    08600, Київська область, м. Васильків, вул. Декабристів, 45
    +38 (04571) 2-32-55
    kyivobl.vasylkiv@sfs.gov.ua