В Василькові виявили міжнародний канал контрабанди анаболічних стероїдів до США та країн Євросоюзу.

васильков 7 473 |
17-09-2021 |

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Як повідомляє пресслужба СБУ, до складу угруповання входили мешканці Одеської та Київської областей.

"Зловмисники налагодили канал контрабандного переміщення анаболічних стероїдів з Молдови до України. Уже з території нашої держави "безробітний" з Василькова продавав контрабандні сильнодіючі лікарські засоби із вмістом метандієнолу та нандролону замовникам зі США та країн ЄС", – йдеться у повідомленні.

При цьому контрабандні препарати перетинали кордон з Молдовою під виглядом приватного багажу у регулярних рейсових автобусах, які прямують до Одеси.

"Там його зустрічали ділки, щоб розмістити на транзитному складі в Одесі. А далі поштовими сервісами його відправляли до Василькова, де знаходився основний склад", – пояснили правоохоронці.



У СБУ зазначили, що, за даними слідства, покупцями товару були переважно громадяни США та країн ЄС, яких члени угруповання знаходили в інтернеті. Для цього контрабандисти створили спеціалізований сайт, де пропонували свої нелегальні товари. При цьому у США та більшості країн ЄС анаболічні стероїди прирівнюються до наркотичних і психотропних речовин і придбати їх легально неможливо.

Зловмисники відправляли замовникам посилки із "товаром" через міжнародні поштові сервіси під виглядом косметики, побутової хімії та харчових продуктів, при цьому відправниками фігурували фіктивні особи.

Правоохоронці затримали організатора контрабандної схеми на гарячому у Василькові одразу після одержання ним чергової посилки із препаратами з Одеси. У межах слідства також було проведено 11 одночасних обшуків за місцями мешкання і роботи учасників схеми та за адресами складів в Одесі, Києві та у Василькові. Окрім того, співробітники СБУ провели обшук приватних транспортних засобів учасників оборудки.

В результаті обшуків працівники Служби безпеки вилучили майже 100 кілограмів сильнодіючих лікарських засобів та понад 100 кілограмів інших лікарських препаратів, загальна вартість яких сягає майже 250 тисяч доларів США. Також вони вилучили невикористані трек-номери "Укрпошти", записи з чорною бухгалтерією та інформацією про здійснені відправлення препаратів за кордон.

Організатору схеми повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 15 та ч. 1 ст. 201 Кримінального кодексу України. Нині тривають слідчі дії для встановлення всіх причетних до схеми осіб, зокрема, правоохоронці перевіряють причетність до створення контрабандного каналу посадовців поштового сервісу та митниці.