Ікони Божої Матері: символіка і значення

васильков 95 |
29-03-2023 |
новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Ікони Божої Матері: символіка і значення

Ікони Божої Матері - це одні з найбільш шанованих і почитаних святинь в християнстві. Ці ікони мають глибоку символіку і велике значення для вірян. У цій статті ми розглянемо деякі з найбільш поширених ікон Божої Матері та їхнє значення.

"Богоматір" (Θεοτόκος)

Ікона зображує Божу Матір з Дитятком на руках. У православ'ї та католицизмі ця ікона вважається найважливішою з усіх ікон Божої Матері. Назва "Богоматір" (грец. Θεοτόκος) означає "Родителька Бога" і відображає особливе місце Божої Матері в християнській теології.

"Годівниця" (Galactotrophousa)

Ця ікона зображує Божу Матір, яка годує Дитятко своїм молоком. Назва "Годівниця" (грец. Galactotrophousa) відображає цей момент. Ікона символізує материнську любов і турботу.

"Умиленна" (Eleousa)

Зображує Божу Матір, яка тримає Дитятко на руках. Обличчя Матері і Сина прилягають одне до одного, що символізує ніжність і любов. Назва "Умиленна" (грец. Eleousa) походить від грецького слова "ελεος", що означає "милосердя".

"Почаївська" (Почайівська)

Ікона Почаївської Божої Матері має особливе значення для українського народу. За легендою, вона з'явилася перед монахом Іларіоном на Почаєвській горі і наділила його особливими духовними дарами.

Ікону Почаївської Божої Матері часто називають "Заступницею України" і вважають її однією з найбільш почитаних ікон в Україні. Кожного року тисячі паломників зі всієї країни збираються на Почаївській горі, щоб помолитися перед цією святою іконою.

"Скоропомічна" (Помощниця скорботних)

Ця ікона зображує Божу Матір, яка торкається лівої рукою щоки Дитини. Ця ікона відома як "Помощниця скорботних" і вважається охоронителькою тих, хто переживає складні моменти в житті.

Усі ці ікони мають особливе значення для вірян і допомагають їм знайти спокій і турботу в житті. Вони символізують материнську любов, милосердя і духовну зброю для подолання життєвих труднощів.

"Умиленна" (Eleousa)

Ікона "Умиленна" зображує Божу Матір, яка тримає на руках Дитину, гладячи її щоку. Ця ікона символізує материнську любов і милосердя Богородиці, яка завжди готова прийти на допомогу своїм дітям.

"Годівниця" (Galactotrophousa)

Ікона "Годівниця" зображує Божу Матір, яка годує грудьми свою Дитину. Ця ікона символізує материнську любов і ніжність Богородиці, яка піклується про своїх дітей і живить їх духовною їжею.

"Молитва Серця" (Сердечна Матір)

Ікона "Молитва Серця" зображує Божу Матір, яка тримає на грудях своє серце, яке символізує молитву. Ця ікона нагадує нам про важливість молитви в нашому житті і про те, що Богородиця завжди готова підтримати нас у наших духовних зусиллях.

"Співуча" (Hodegetria)

Ікона "Співуча" зображує Божу Матір, яка показує на свою Дитину, який символізує Ісуса Христа як Спасителя світу. Ця ікона нагадує нам про те, що Богородиця завжди підтримує нас і веде нас до Христа, який є джерелом нашого спасіння.

Ікони Божої Матері є невід'ємною частиною української культури і релігійної спадщини. Вони нагадують нам про те, що ми не самі в своїх труднощах і що завжди можемо звернутися за допомогою.