Дитсадок у місті Васильків відремонтують за завищеними цінами на матеріали з кошторисом понад 73 млн грн

васильков 482 |
29-11-2023 |

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Департамент регіонального розвитку Київської ОДА 22 листопада за результатами тендеру уклав угоду з Консорціумом «Укрмережбуд Лтд» про капітальний ремонт дитячого садка у Василькові вартістю 73,42 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2024 року мають виконати капітальний ремонт Васильківського закладу дошкільної освіти №12 «Дюймовочка» по вул. Коцюбинського, 15А. Роботи оплачуватимуть протягом ста днів після виконання, але водночас договір передбачає можливість авансу розмірі 30%.

Суміш бетонну готову важку В15 М200 крупністю заповнювача 20-40 мм на суму 2,03 млн грн врахували по 7 249 грн/куб. м. Зараз столична група «Ковальська» пропонує різновиди бетону В15 М200 по цінах 2 508-3 015 грн/куб. м. Тобто в середньому в 2,5 раза дешевше.




Розчин готовий кладковий важкий цементний М150 на суму 1,45 млн грн замовили по 4 700 грн/куб. м. У жовтні на тендері Вишгородського ліцею №1 він коштував 3 129 грн/куб. м, а зараз у «Ковальської» продається по 3 222-3 438 грн/куб. м. Тобто на третину дешевше.

Крім того, кабель ВВГнг-нд-Ls 3х2,5 на суму 249 тис грн врахували по 70 102 грн/км. У вересневому прайс-листі крупного постачальника «Укрпровід» кабель ВВГнгнд 3х2,5 коштує 48 248 грн/км. Тобто теж на третину дешевше. Маркування «нд» та «LS» ідентичні.

У підсумковій відомості ресурсів найбільша сума 2,38 млн грн припадає на мінеральну вату Rockwool Frontrock Super 100 мм по 5 386 грн/куб. м (тут і далі ціни та суми з ПДВ). Нині інтернет-магазин «Itera Group» пропонує цей утеплювач по 490 грн/кв. м, що в перерахунку складає 294 грн за плиту, або 4 900 грн/куб. м. Це на 10% дешевше від кошторисної ціни.

Загалом на ці чотири позиції припадає 6 млн грн. Якби їх замовили по ринкових цінах, то витратили б 4 млн грн. Отже, ймовірна переплата складає близько 2 млн грн. Це співставно з вартістю позашляховика Toyota Land Cruiser Prado у комплектації Comfort.

Згідно пояснювальної записки до кошторису, середньомісячна зарплата робітника при розряді робіт 3,8 складає 12 558 грн. За даними Пенсійного фонду, показник середньої зарплати для обчислення пенсії в Україні складає 16 012 грн. За даними порталу пошуку роботи «Work.ua», нині середня зарплата за вакансіями в Києві складає 21 000 грн.

Консорціум отримав підряд без конкуренції, оскільки на відкриті торги більше ніхто не прийшов. Для участі у них треба було принести два аналогічні договори за останні чотири роки без урахування військового стану про загальнобудівельні роботи. При цьому вартість кожного наданого договору мала бути не менше 30% очікуваної вартості закупівлі. Також замовник встановив вимоги щодо мінімальної кількості техніки та працівників. Крім того, необхідно було підтвердити середньорічний дохід за останні чотири роки без урахування військового стану не менше 30% очікуваної вартості закупівлі. Окремо вимагалась довільна довідка про те, що розмір середньорічного отриманого доходу учасника за останні два роки без урахування військового стану становить менше 50% від початкової вартості договорів, укладених цим учасником із замовником та які не завершені на день подання пропозиції.

Консорціум «Укрмережбуд Лтд» на чолі з Андрієм Мотіним був створений у квітні 2023 року в Борисполі на Київщині. Його учасниками є ТОВ «КБК», ТОВ «Будівельна компанія «Інжбудмонтаж», ПП «Донком» і ТОВ «Будівельно-монтажне проектне бюро «Новий дім».

Фірмою «КБК» із Петропавлівської Борщагівки володіє та керує Ігор Петрик. Харківський «Донком» належить директору Вадиму Голубенку. Дніпровським «БМПБ «Новий дім» володіють директор Сергій Грушецький та Оксана Коваль. Засновниками київської «БК «Інжбудмонтаж» є директор Олександр Важкий, Надія Потіха та Юлія Лисенко.

Кількома днями раніше консорціум отримав свій перший підряд у «Прозорро». Нинішній замовник дав йому 40,91 млн грн на капремонт школи у селі Бузова Бучанського району.

Анна Сорока, «Наші гроші»