Сигарети: термін придатності та правила зберігання

новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Більшість харчових і нехарчових продуктів мають свій термін придатності. Проте існує особлива група товарів, для яких період зберігання та використання офіційно не встановлено. До цієї групи входить і тютюнова продукція, зокрема сигаретиhttps://cig-poshta.in.ua/ru/shop/marlboro-ru/

Скільки можна зберігати сигарети?

Рекомендований період часу, протягом якого можна використовувати та зберігати тютюнові вироби, становить близько одного року з дати виробництва, вказаної на пачці. Зазвичай саме стільки часу сигарети зберігають свої найкращі властивості, але, звісно, ​​курити їх можна і після завершення цього терміну.

Однією з найважливіших умов для продовження терміну придатності продукту є цілісність пачки. Закрите пакування не пропускає всередину повітря, вологу та сонячні промені, які негативно впливають на стан цигарок. Тютюнова продукція у закритих пачках може зберігатися рік або трохи довше.

Якщо пачка відкрита або з неї знята захисна плівка, продукт слід використати протягом 3–4 місяців з дати відкриття. Через відсутність герметичного пакування тютюн вбиратиме вологу та сторонні запахи. Відкриту пачку ароматизованих сигарет (наприклад, ментолових) слід зберігати ще менше, тому що їхній аромат швидко вивітрюється.

Існує думка, що сигарети в закритих пачках при дотриманні рекомендованих умов зберігання мають необмежений термін придатності. Але це не так, оскільки тютюнова продукція з часом втрачає міцність, слабшають її ароматичні та смакові властивості.

До складу тютюну входять олії та смоли, що надають цигаркам вологість і свіжість. Вплив кисню витісняє вологу, що призводить до черствіння та скорочення терміну придатності продукту. Крім того, кисень може змінювати властивості обгорткового паперу — саме тому старі тютюнові вироби горять набагато швидше, ніж свіжі.

Як визначити, прострочені сигарети чи ні?

Щоб визначити, чи придатна тютюнова продукція до вживання, необов'язково її курити. Уважно розгляньте сигарету на наявність таких ознак:

  • жовті або коричневі плями, що свідчать про вимивання вологи та олій з тютюну;

  • слабкий запах або повна його відсутність;

  • випадіння тютюну з сигарети через його пересихання.

За наявності хоча б однієї з цих ознак, продукт вживати не варто.

Щодо смаку, то прострочені сигарети мають різкий неприємний смак із виразною гіркотою. Ментолові тютюнові вироби стають більш терпкими, курити їх стає неприємно. 

Правила зберігання сигарет

Запорукою збереження смаку та аромату тютюнових виробів є правильне зберігання. Найдовше цигарки зберігаються у цільному заводському пакуванні, тому відкривайте пачку безпосередньо перед початком вживання, а не заздалегідь.

Також виробники тютюнової продукції рекомендують:

  • Не зберігати сигарети при високих температурах — під сонячним промінням, біля батареї опалення або обігрівача. Так можна пересушити тютюн і фільтр. Також вироби з тютюну погано переносять різкі перепади температур. Виробники радять зберігати сигарети за температурного діапазону +16...+24 °С.

  • Не зберігати сигарети в приміщеннях з високим рівнем вологості. Особливо це стосується вже відкритих пачок.

  • Не залишати відкриту пачку поруч із джерелом сильного запаху (парфумерія тощо), тому що тютюн легко вбирає сторонні аромати.

Пильнуйте, щоб цигарки завжди були ароматними, з приємним свіжим смаком без будь-яких сторонніх домішок. Хоча офіційно термін придатності тютюнових виробів не спливає, з часом вони черствіють, втрачають свою міцність, смак та аромат. Купуючи сигарети у перевірених продавців, ви можете не сумніватися, що отримаєте тільки якісну та свіжу продукцію.