ВАСИЛЬКІВ СТАВ МІСТОМ-ПАРТНЕРОМ ПРОЕКТУ GIZ В УКРАЇНІ «ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ У ГРОМАДАХ ІІ»

васильков 1 813 |
8-11-2017 |

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

2-3 листопада 2017 року у місті Києві відбулася 1-а конференція у рамках проекту «Енергоефективність у громадах ІІ», який впроваджується компанією «Deutsche Gelleschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH» за дорученням Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) та Асоціацією малих міст України «Енергоефективність у малих містах. Виклики та рішення».



У рамках проведення вказаної конференції відбулася урочиста церемонія підписання та вручення сертифікатів 20 відібраним на конкурсній основі містам-переможцям, серед яких і місто Васильків.


Проект базується на досвіді попереднього проекту «Енергоефективність у громадах». Близько 50 переважно великих громад скористалися підтримкою проекту та інших національних та міжнародних ініціатив і змогли досягти прогресу у розвитку комунального енергетичного менеджменту та в реалізації заходів з енергоефективності.

Проте, більшість громад в Україні, і перш за все невеликі міста, до цього часу не мали змоги отримати таку допомогу. Вони потребують консультаційної підтримки та індивідуальних рішень, які б сприяли впровадженню фінансово доступних і в той же час ефективних проектів з енергоефективності.


Даний проект підтримує розробку індивідуальних пропозицій з консультування та підтримки у сфері комунального енергетичного менеджменту для малих міст та сприяє їх поширенню. Таким чином, у середньостроковій перспективі створюються можливості для широкого застосування системного та фінансово ефективного енергетичного менеджменту включно з плануванням та впровадженням заходів з енергоефективності.

Потенціал заощадження енергії демонструватиметься наглядно та прозоро, усі групи громадян усвідомлюватимуть важливість ефективного використання енергії, а заходи з енергоефективності обиратимуться на базі міркувань про співвідношення між витратами та користю. Як громади в цілому, так і окремі громадяни отримають користь від енергоефективних заходів з модернізації та заощадження енергії і коштів. Разом зі зниженням фінансового навантаження на місцевому рівні, також покращяться можливості для досягнення національних кліматичних цілей завдяки зниженню викидів парникових газів.


Проект працює за трьома напрямками:

  1. Енергетичний менеджмент у громадах.
  2. Планування та реалізація заходів з енергоефективності.
    Розширення спектру консультаційних послуг зовнішніх провайдерів, передусім – для малих громад: створення та функціонування комунального енергетичного менеджменту, підтримка процесів планування та реалізації заходів з енергоефективності на комунальному рівні. Проект робить внесок у підвищення ефективності роботи провайдерів. Окрім цього, проект провадитиме роз’яснювальну роботу та поширюватиме ноу-хау серед важливих учасників ринку на комунальному рівні стосовно користі, варіантів та інструментів енергетичного менеджменту, а також питань технологій, аналізу співвідношення витрат та ефективності або проектного менеджменту.
  3. Механізм сприяння для зовнішніх послуг.
    Механізм сприяння повинен підтримувати використання громадами місцевих енергетичних послуг та відповідного стимулювати ринок цих послуг.