Олександр Дубинський: Будівництво нової об’їзної дороги має бути погоджено з громадськістю

васильков 9 507 |
18-08-2020 |

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Депутати від «Слуги Народу» і Укравтодор 12 серпня презентували новий масштабний проект будівництва Київської обхідної дороги (КОД) довжиною майже 150 км, який реалізується в межах президентської програми «Велике будівництво». Частина нової обхідної навколо столиці має пройти територією 94-го округу, і як депутат, якому виборці довірили право захищати свої інтереси, я не можу не відреагувати на «багато шуму», що піднімають сьогодні навколо цього питання.



Насамперед хочу відзначити, що будівництво нової КОД – це не примха якогось чиновника чи бізнесмена, це не дорога, яка потрібна групі олігархів, щоб їм було комфортніше добиратися до своїх дач, – їм і так добре. Будівництво нової дороги – це проект всеукраїнського масштабу, реалізація якого продиктована реальними потребами.


Півкільце навколо Києва з’єднає дороги і траси різних напрямків, і воно необхідне для розвитку інфраструктури всієї країни. Звичайно, всі ми хочемо жити в «райських куточках», поруч з якими не буде ані заводів, ані сміттєзвалищ, ані великих шумливих трас. При цьому всі ми користуємося товарами, випущеними на цих заводах, продукуємо сміття і їздимо по великих дорогах. Тому перш ніж бездумно «захищати» свою територію від усього, що нібито може принести шкоду, варто реально подивитися на речі і щонайменше об’єктивно зважити всі «за» і «проти».


Об’єктивно нова КОД украй необхідна сьогодні насамперед Києву, оскільки стара окружна дорога вже давно не справляється зі своєю функцією. З більш ніж 600 тисяч машин, що за добу проїжджають столицею, близько 40% їдуть транзитом, і це означає, що всі ці транспортні засоби можна легко прибрати з міста, якщо буде побудована нова окружна дорога. Але якщо в Києві стане менше заторів, то неабияку вигоду, безумовно, відчують і жителі Київщини, більшість яких працюють у столиці і щодня по кілька годин витрачають на дорогу, вистоюючи у виснажливих транспортних тягнучках.


Нова обхідна дорога має бути побудована – без неї столиця вже не витримує трафіку і потоку транзитних фур. Тобто сьогодні не стоїть питання, треба чи не треба будувати КОД. Сьогодні максимальну увагу необхідно приділити тому, ЯК має бути побудована нова об’їзна дорога, щоб вона не завдавала шкоди і дискомфорту жителям населених пунктів Київської області, по території яких проходитиме.
Один із пріоритетів, за який я виступаю при реалізації будь-яких проектів, – це прозорість і контроль за використанням бюджетних коштів. Загальна вартість нової КОД оцінена в 85 млрд гривень. І це величезна сума, частина якої може «піти в землю» і «перетворитися в пісок», як це часто буває при будівництві доріг в Україні. Ще один важливий момент – прозорість при відселенні людей і господарств з ділянок, що знаходяться на шляху будівництва КОД.


Також вважаю, що в обговоренні питання будівництва нової обхідної має безпосередньо брати участь громадськість. Одна справа, коли проект створюється в столичних кабінетах, і зовсім інша – коли його «бачення» обговорюють реальні жителі, які можуть чітко і ясно вказати на його недоліки. Сьогодні на моєму окрузі в Глевасі та Українці виникають хвилювання, пов’язані з будівництвом нової траси. Відразу хочу запевнити, що в цьому питанні я відстоюватиму інтереси жителів Київської області і зі свого боку зроблю все, щоб нова транспортна магістраль не завдавала шкоди екології і інфраструктурі Васильківського та Обухівського районів.


Окремо хотілося б зупинитися на питанні будівництва моста через Дніпро, який, за проектом КОД, буде знаходитися в місті Українка. Мені добре відомо, що для жителів цього міста будівництво нової дороги і мосту – давній і болючий мозоль, на який раз у раз наступають чиновники. Майже 15 років активісти Українки виступають проти нової об’їзної, а в 2008 році навіть був проведений місцевий референдум, на якому люди висловилися за те, щоб виддалити будівництво дороги від міста.


Після того як «Слуга Народу» і Укравтодор оголосили про початок будівництва КОД, в.о. мера Українки Тетяна Кучер тут же почала розпалювати тему і навіть зареєструвала на сайті президента петицію «Знову скажемо «Ні» будівництву Великої обхідної дороги...».
Гасло «Ні – дорогам!» звучить майже так само голосно, як «Ні – корупції!» і «Ні – наркотикам!», але, звичайно, не має під собою жодного зрозумілого обґрунтування. Боротися з дорогами як зі злом у країні, яка всіма силами прагне в Європу з її німецькими автобанами і найбільше потребує будівництва якісних магістралей, – це щонайменше нерозумно. Просто потрібно розглянути всі варіанти проектів, вибрати найбільш підходящий і найменш безпечний з усіх існуючих. У тій же Українці рішенням переправи через Дніпро може бути як міст, так і підземний тунель – і всі ці варіанти мають бути розглянуті з усіма найдрібнішими нюансами.


Потрібно бачити і плюси. Нова дорога з’єднає найбільші міста Київської агломерації, а з Обухова, Василькова, Українки стане набагато простіше добиратися до аеропорту в Борисполі. Крім того, будівництво та обслуговування КОД передбачає нові робочі місця, яких вкрай потребують жителі області. Також поява дороги підніме ціну землі, якою зараз володіють жителі Київщини.


Певна річ, каменем спотикання в цьому масштабному проекті є питання екології та забруднення навколишнього середовища в населених пунктах, біля яких буде проходити КОД. Цій проблемі громадськості сьогодні і варто приділити найбільшу увагу, щоб максимально убезпечити людей. Але, крім того, треба розуміти, що велика об’їзна будується насамперед для наших дітей і онуків. А вони, думаю, вирішать проблему забруднення середовища від машин і їздитимуть на електромобілях та іншому екологічно чистому транспорті. Тому зайві страхи – теж не найкраща позиція.


КОД – це інвестиція в майбутнє, тому нам всім конче важливо сьогодні дивитися трохи далі власного носа, щоб вести до комфортного майбутнього всю нашу країну. Адже дійти до Європи по наших розбитих дорогах ніяк не вийде.


Актуальні новини про резонанси, подробиці справ державного сектору та політичного життя країни читайте на dubinsky.pro