Алгоритм дій у разі оголошення надзвичайної ситуації

васильков 3 266 |
26-01-2022 |

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Що треба робити, почувши такий сигнал «УВАГА ВСІМ!» ?
 Увімкніть телебачення або радіо: інформація передається офіційними каналами протягом 5 хвилин після сигналу.
 Прослухавши повідомлення, виконуйте інструкції.
 Залишайте теле- і радіоканали увімкненими – через них може надходити подальша інформація, як убезпечити себе і близьких.
 За можливості передайте отриману інформацію сусідам.

 

Після отримання повідомлення можливі такі варіанти дій:
 - залишатися вдома
 - перейти до укриття або евакуюватися в інший район.
 Для укриття населення від надзвичайних ситуацій техногенного, природного та воєнного характеру використовуються: сховища, протирадіаційні укриття, найпростіші укриття, підземний простір метрополітену, підвальні приміщення житлових будинків, підземні паркінги, погреба та інші споруди підземного простору. Організації та власники зазначених споруд, у разі необхідності, забезпечать вільний доступ для укриття.
Дізнайтеся, де біля вашого житла та роботи знаходяться укриття. У багатьох містах на них вказують спеціальні написи на стінах будинків. Якщо укриття далеко — дізнайтеся, чи відкритий доступ у підвал вашого чи сусіднього будинку.

ПЕРЕЛІК УКРИТТІВ РОЗТАШОВАНИХ НА ТЕРИТОРІЇ ВАСИЛЬКІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ВКАЗАНО  НА ФОТО

Обмежте свої переміщення: без необхідності не варто перебувати далеко від житла чи місця роботи. І в будь-якому разі не виходьте на вулицю без посвідчення особи. До якого бажано додати інформацію про свою групу крові та про можливі проблеми зі здоров’ям ― наприклад, алергію на певні медичні препарати.
Навчіться надавати першу медичну допомогу. Є чимало посібників в інтернеті: як текстових, так і у відеоформаті.
 
Необхідно підготувати медичну аптечку. Що в ній має бути?
З медикаментів:
активоване вугілля – засіб від інтоксикації;
парацетамол – жарознижувальний засіб;
пенталгін – знеболювальний засіб;
супрастин – засіб від алергії;
імодіум – засіб від діареї;
фталазол – засіб від шлункової інфекції.
альбуцид – краплі для очей.
і ліки, які ви самі регулярно приймаєте. Якщо купували давно ― переконайтесь, що в них не сплив термін придатності. Також тримайте в аптечці рецепти ліків і контакти своїх лікарів.
 
Окрім ліків, Міністерство охорони здоров’я України радить мати в аптечці:
- сухий та медичний спирт;
- дві пари гумових рукавичок;
-  клапан із плівкою для проведення штучного дихання;
-  засоби для зупинки кровотечі — турнікет, кровоспинний бинт з гемо статичним засобом;
-  марлеві серветки різних розмірів і нестерильні марлеві бинти;
-  еластичні бинти з можливістю фіксації;
-  пластирі різних розмірів;
-  травматичні ножиці для розрізання на потерпілій людині одягу;
-  великий шматок тканини, якою можна зафіксувати кінцівку постраждалого;
-  антисептичні засоби — дезінфектор для рук, спиртові серветки;
- шприци.
 
Що на випадок надзвичайної ситуації треба мати в домі?
Цей чималий список можна розділити на чотири групи: їжа, вода, тепло та комунікації.
Їжа має бути поживною, тривалого зберігання і для приготування якої не треба багато води. Це різноманітні консерви, соуси, соки, паста швидкого приготування, розчинне картопляне пюре, рис та крупи. Зверніть увагу на сирні намазки й сири в тюбиках. На рослинне молоко ― соєве, вівсяне ― і також на сухе. На хліб тривалого зберігання: хлібці, крекери, лаваш тощо. Стануть у пригоді чай, кава, шоколад, енергетичні батончики, горіхи та насіння. З овочів — картопля, капуста і морква.
Водою треба запастися з розрахунку три літри на людину на добу. Якщо не впевнені в її чистоті ― повинна бути можливість її перекип’ятити. Воду варто зберігати у пластикових пляшках та відрах із покришками. Можна заморозити воду ― тільки перед тим, як ставити її до морозильника, залиште в ємності до 20% вільного місця: заморожена вода збільшується в об’ємі. Мінеральна вода ― теж вартий уваги варіант.
 
Можливість зберігати тепло важлива в холодну пору року: якщо у вашому будинку вимкнуть електрику й опалення, кожен градус матиме значення. Бажано запастися вовняним одягом, теплими куртками й штанами, шапками, шарфами, рукавицями, ковдрами, спальними мішками, свічками, сірниками чи запальничками, батарейками та парафіновими чи газовими нагрівачами. Якщо в приміщенні стане холодно ― варто завісити ковдрами вікна, зібратись усім в одній кімнаті, вкрити ковдрами чи килимами підлогу в ній. Можна завісити ковдрами стіл і зібратися під столом. Не забувайте провітрювати приміщення й гасити на ніч свічки й обігрівачі, щоб не було пожежі.
Зв’язок важливий, щоб отримувати повідомлення про ситуацію довкола й спілкуватися з рідними. Тому підготуйте радіо на батарейках, павербанки, зарядний для мобільного, який може працювати від автомобільної розетки, запишіть на папірці перелік важливих телефонних номерів.
 
Також не забудьте про ліхтарики, готівку невеликих номіналів, вологі серветки, підгузки для дітей, гігієнічні прокладки для жінок. Важливо мати достатньо пального для автівки.
Для зручності ― ось чекліст потрібних у домі речей. Збережіть собі й перешліть знайомим:
 
Що має бути вдома на випадок надзвичайної ситуації
 
Їжа
Вдома має бути запас поживної їжі, яку не треба готувати або ж це можна зробити швидко і з мінімальним використанням води. Переконайтеся, що у вас є:
 - картопля, капуста, морква, яйця
 - хліб тривалого зберігання: хлібці, крекери, лаваш
 - сирні намазки, сир у тюбиках
 - олія для готування
 - паста швидкого приготування, рис, крупи, розчинне картопляне пюре
 - овочеві, мясні, рибні консерви
 - фруктове пюре, джем, мармелад
 - соки чи інші напої, які можна зберігати за кімнатної температури
 - чай, кава, шоколад, горіхи, насіння
 
Що ще важливо зробити в оселі?
Універсальна порада служб захисту цивільного населення в різних країнах ― нанесіть на вікна захисні смуги зі скотчу. Це зробить їх стійкішими до вибухових хвиль: уламків скла буде менше, вони не розлітатимуться по кімнатах.
Якщо живете у приватному будинку на земельній ділянці ― обладнайте укриття на такій відстані від будинку, яка більша від його висоти. Так більше шансів залишитись неушкодженими, якщо будівлю зруйнує вибухом. Якщо ж ваш будинок багатоквартирний, або це щільна приватна забудова ― за можливості обладнайте укриття у підвалі. Можете захистити його мішками з піском.
Закупіть засоби для гасіння пожежі.
 
На випадок, якщо доведеться залишати дім, радять брати з собою «тривожну валізу». Що туди класти?
Спершу про те, якою вона взагалі має бути. В ідеалі це міцний та зручний рюкзак об’ємом від 25 літрів. У нього треба вмістити все необхідне для життя протягом кількох днів.
 - копії важливих документів ― паспорта, автомобільних прав, документів на нерухомість та автомобіль. Можна покласти туди також фотографії рідних та близьких, усе запакувати в поліетилен;
 - кредитні картки та готівку;
 - дублікати ключів від дому й машини;
 - карту місцевості, а також інформацію про спосіб звʼязку й умовлене місце зустрічі вашої родини;
 - невеликий радіоприймач і батарейки до нього;
 - ліхтарик (краще кілька), запасні елементи живлення до нього, сірники, запальничку, свічки;
 - компас, годинник (краще водонепроникний);
 - ніж, сокиру, сигнальні засоби на кшталт свистка;
 - кілька пакетів для сміття об’ємом 120 літрів. Якщо їх розрізати, із них можна зробити намет або тент;
 - рулон широкого скотчу;
 - пачку презервативів. У них можна надійно зберігати сірники чи запальнички, ними зручно закорковувати ємності від комах та піску. У презервативах можна переносити воду. Також їх використовують у якості джгута для зупинки кровотечі;
 - близько 20 метрів синтетичного шнура 4—5 мм завтовшки;
 - блокнот і олівець;
 - нитки та голки;
 - одяг: два комплекти спідньої білизни, дві пари бавовняних шкарпеток, шкарпетки з вовни, запасні штани, сорочку або кофту, плащ-дощовик, плетену шапочку, рукавички, шарф і зручне взуття;
 - намет, поліуретановий килимок, спальник (якщо дозволяє місце);
 - засоби гігієни: зубну щітку й пасту, невеликий брусок мила, рушник (бувають похідні пресовані), туалетний папір, кілька пачок сухих та вологих серветок, засоби інтимної гігієни, бритву, манікюрний набір;
 - за потреби — предмети догляду за дітьми;
 - металеві казанок, флягу, ложку, чашку;
 - запас їжі на кілька днів: висококалорійні солодощі (чорний шоколад із горіхами, льодяники), тушонку, галети, суп-пакети, м’ясні та рибні - консерви. Якщо дозволяє місце ― крупи, макарони, сухі овочеві напівфабрикати;
 - запас питної води на 1—2 дні, за можливості його треба періодично оновлювати.
Загальна вага рюкзака не має перевищувати 50 кілограмів ― щоб людина могла швидко з ним пересуватися.
 
Бачу людину в шоковому стані. Що робити?
«Підійдіть, візьміть її за руку. Фізичний контакт ― базова, дуже важлива річ. «Після фізичного контакту можете перейти на те, що людина бачить довкола себе. Якщо стрес не минає, можна переглянути старі фотографії, згадати історії. Важливо, наскільки це можливо, повернути відчуття нормальності життя, показати його неперервність. Щоб людина не жила тільки стресом. Психологічну травматизацію можна й попередити ― якщо кожен попередньо знатиме, що саме робити в надзвичайних ситуаціях. Тоді тривожність зміниться відчуттям справи, яку треба зробити.
 
А як собі дати раду з усім цим?
 - Вивчіть, що саме будете робити в позаштатній ситуації. Розуміння алгоритму дій ― найкращий захист від паніки.
 - Не переставайте займатися звичними справами: чистити зуби, працювати, прибирати вдома. Для зручності можна навіть написати на папірці перелік справ, які ви маєте зробити вранці чи ввечері.
 - Не сидіть перед новинними стрічками, це лише наганяє стрес. Заходити на інформаційні ресурси варто не частіше разу на годину: швидше ситуація зазвичай не змінюється.
 - Не відмовляйте собі в задоволеннях ― навіть під час надзвичайної ситуації. Насолода від життя не має викликати відчуття провини ― навпаки, це додає вам сил.