В селах дозволили будівництво багатоповерхівок. Як це повпливає на ринок нерухомості

новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

На початку вересня минулого року у населених пунктах, де постійно проживає понад 1000 осіб, дозволили будувати багатоповерхові будинки. Ця новина зацікавила усіх, хто через професійну діяльність пов'язаний з нерухомістю, наприклад, тих забудовників, які розміщують свої пропозиції на DOM.RIA. Які наслідки спричиняє цей закон? 

Що зміниться у першу чергу

Ще півроку тому у правилах ДБН (державного будівельного нагляду) був пункт Б.2.2-12:2019, який називався «Планування та забудова територій». Згідно з ним, у маленьких селах можна було будувати будинки заввишки максимум 12 метрів, тобто 4-поверхівки. У селах та селищах із населенням менше ніж 50 тисяч осіб заборонялося зводити житлові будинки вище 9 поверхів. У містечках, де проживає 50-100 тисяч осіб, було дозволено будувати висотки до 16 поверхів включно.

Це становище не влаштовувало громадську організацію «Коло українських будівельників». Вона звернулася до суду і виграла. Усі подібні обмеження було знято. Й тепер усім цікаво: які наслідки провокують ці зміни до законодавства?

Перспективи заміського будівництва

У забудову охоче вкладатимуть гроші: земля в селах коштує набагато дешевше, ніж у великих містах і тим більш у Києві. Є можливість заощадити на наймі робітників – на периферії їм платять менше, ніж у столиці та обласних центрах. Можливо, де-не-де вдасться менше витрачатися і на матеріали, якщо вдало налаштувати логістику.

При цьому житло матиме попит принаймні в межах 20-50 км від великих населених пунктів. Городяни все частіше поглядають у бік передмість, де й повітря чистіше, й житло дешевше, а життя спокійніше. Локдаун ще більше зміцнив потенційних покупців в подібних намірах: багато хто остаточно перейшов на віддалену роботу і більше не прив’язаний до офісу.

Водночас далеко не всі готові переїхати до котеджних містечок: люди звикли до міського життя і віддають перевагу формату «місто в місті», тобто багатоповерховим житловим комплексам без необхідності самому стежити за станом стін та даху, доглядати за городом та їздити за продуктами за кілька кілометрів. Відповідно, висотка у селі, де давно розвинена інфраструктура та є сусіди – ідеальне рішення.

 Перспективи міських забудовників

Варіанти майбутнього будівельних компаній, орієнтованих на мегаполіси, не тішать. Якщо відтік потенційних покупців за місто набуває масового характеру, попит на житло, що надається забудовниками, може сильно впасти. Доведеться знижувати вартість квадратних метрів – а запас поступок у деяких не настільки великий, щоб суттєво скидати ціну. Інакше доведеться продавати квартири на збиток собі.

Втім, до такого розвитку подій має пройти багато часу. Можливо, не так багато людей хочуть залишати звичні міські умови. Залишається чекати, збирати інформацію та аналізувати її.