Що купити — трактор чи мотоблок?

васильков 19 |
25-01-2023 |
новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Що купити — трактор чи мотоблок? Такі дискусії ведуть чимало родин у райцентрах і селах. Часто жінки, жаліючи своїх чоловіків (щоб хазяїн частіше по двору ходив!), наполягають на придбанні трактора. Трактор сам їде, а милий тільки сидить у кабіні, пімпочки натискає, у руках тягати нічого не треба, ноги менше стомлюються, а якби там ще й кондиціонер був, у кабіні, то взагалі красота. Але ж і коштує така красота не менше трьох тисяч, доларів, а то й більше. Мотоблок дешевший. За тисячу доларів можна купити і сам мотоблок, і комплект техніки до нього (культиватор і т.д.). Отже, трактор дорожчий. Зате це трактор! Якщо городів багато, гектарами, без трактора не впоратись. А якщо городу 10-15 соток? Тоді за лопату, сапку — і вперед!


Е ні, так уже не хочеться. Купуємо мотоблок. Він дешевший за трактор, їсть менше соляри, крім того, займає менше місця у дворі, аніж найменший китайський тракторець. На мотоблок не треба документів, реєстрацій, техоглядів та інших забаганок, що потребують грошей.

Сьогодні господарям пропонують широке розмаїття мототехніки для роботи на землі: починаючи з легких мотоблоків і закінчуючи начиненими комп'ютерами, надпотужними тракторами. Клаптик землі на дачі легше обробити мотоблоком, невеликому агрегату легше розвертатися між деревами, парканами, будівлями та грядками. На більших апаратах людина менше втомлюється, а продуктивність — вища. У селі Чемер Козелецького району мало не в кожному дворі сільськогосподарська техніка. Як не трактор — то мотоблок.

Фермерський – на 10 гектарів

Колишній головний агроном місцевого колгоспу Василь Левченко кілька років тому купив з рук невеликий Т-25 МФ. Тракторець потужністю 25 кінських сил призначався для фермерів і не мав кабіни.
— По заводських чертежах я зробив кабіну, наробив причіпного обладнання, — розповідає чоловік. — Трактором роблю все — і орю, і саджу картоплю, і обгортаю, і копаю — дворядну копалку он зробив з транспортера картоплезбирального комбайна. Трактор брав для себе — 50 соток за сезон зорю, посію трави корові, озимої пшениці, картоплі. Ноги болять в кабіну залазити й вилазити, по людях не підробляю, навіть родичам не обробляю. У сина свій трактор, більший, Т-40. У нього здоров'я більше, тож він і підзаробляє.

За словами Василя Левченка, 25-силь-ним трактором можна легко обробляти до 10 гектарів землі. Якщо ж своєї землі тільки гектар і не підробляти у людей, то такий трактор не вигідний.

30 соток – мотоблок

Ветеринар Сергій Довгоброд 10 років обробляє город мотоблоком «Нева».
— Це один з перших мотоблоків у селі, — згадує Сергій Миколайович. — Купував його в Києві. Хотів потужніший — «МоторСіч», але грошей вистачило тільки на цей. Віддав тоді 2300 гривень. І технікою задоволений. Город не орю, а культивую роторним культиватором або фрезою. Ним можна і косить, і з причепом до півтонни вантажу возить. Щоправда, на цьому мотоблоці трудно зрушити з місця, треба приловчиться. І рулювати ним складнувато. Коли за день 20 соток прокультивуєш — руки болять, бо за моїм мотоблоком треба ходить і придержувать.


Сусід Довгоброда Анатолій Шкарупа теж має мотоблок, але дизельний. Важить машинка чимало — 250 кілограмів. Але за цим транспортом господар не ходить. Приробив причеп з сидінням і навіть на оранці верхи на мотоблоці.
— Ось пристосував звичайний кінський плуг, ричагом він опускається і піднімається, — показує винахідник. — А картоплю копаю беушною польською кінною копалкою, переробив її під мотоблок.
Мотоблок хороший у першу чергу тим, що дуже економічний. На трьох літрах солярки обгріб 50 соток картоплі. Але все ж це щось середнє між конем і трактором. Для серйозної роботи треба й техніка серйозніша.

Маленький «китаєць» замість коня

22-сильний китайський трактор зварник Чемерського спиртозаводу Юрій Бізюка купив два роки тому. І старого коня тепер запрягає, тільки щоб не застоювався.
— Коня держу 15 год. Він як член нашої сім'ї, жалко його продать, — каже Юрій. — А всю сільську роботу роблю на «китайці». Цей трактор обійшовся мені 28 тисяч. А причепний інвентар я або робив сам, або пристосовував. Наприклад, картоплесаджалку зробив меншою копією тракторної саджалки «дорослого» трактора. Копалка — польська кінна. Плуги перероблював.

Тепер тільки на оранці економлю дві з половиною тисячі. Якби платив за обробку моїх соток, то витратив би близько трьох тисяч. А так — 500 гривень на солярку.

також можете купити запчастини до мотоблока 

Електростанція на колесах

У сільгосппідприємстві сусідньої Гомельської області бачив нові «Білоруси-3023». Вони з електромеханічною трансмісією. Тобто дизельний двигун крутить не колеса безпосередньо, а генератор, і всю роботу роблять уже електромотори. Виходить економія пального до 30 відсотків, максимальний крутний момент на колесах зі швидкості 0,1 км/год. А у випадку чого трактор зможе стати пересувною електростанцією. Він здатен видавати 172 кіловати трифазного току — 380 вольт, 50 ампер.

Інші світові виробники тракторів також не стоять на місці. Економічність своїм тракторам забезпечують завдяки вдосконаленню двигунів та механізмів.