Підземний хід з Василькова до Київської лаври

новини Васильків

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Легенда про таємний прохід з собору Антонія та Феодосія Печерських  до Києво-печерської лаври  в  місті Васильків передається з покоління в покоління. Однак досі ознак проходу так і не виявлено, хоча розкопок в цьому напрямку ніхто не вів, адже і на теперішній час , ця легенла має фантастичний характер.

Але існують деякі письмові згадки про печеру на пагорбах Василькова  ...

1863 року у Варшаві, була наддрукована  книга  Едварда Руліковського "Опис повіту Васильківського", (Opіs powіatu Wasylkowskiego pod względom hіstorycznym, obyczajowym і statystycznym) де вказано , що у Василькові є печера і криниця, власноруч викопані Феодосієм Печерським.
На основі місцевих Васильківських переказів Едвард Руліковський писав, що юний Феодосій  перед тим, як прийти до Києва, деякий час жив у цій печері в Василькові.

Едвард Руліковський у вищевказаній праці зазначає , що печера Феодосія Печерського була ще у 1818 р., потім вона завалилась і напевно вже не поновлювалась. Принаймні, в історичних джерелах ніяких відомостей про неї немає.

Що стосується згадок про криницю -  в середені ХІХ ст. на її місці була збудована каплиця . В першій третині ХХ ст., в страшній роки атеїстичного мракобісся, гонінь на Православну Церкву, каплицю було знищено.

Згідно вказівок старожилів, котрі пам'ятають каплицю до її зруйнування вказують, що нині на її місці стоїть будівля водонасосної станції.

Можливо колись будуть проведені розкопки на цьому історичному місці, які зможуть підтвердити чи зруйнувати цю легенду.