ОМД та його роль у підвищенні урожайності с/г культур

васильков 3 |
17-05-2023 |
новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Органо-мінеральне добриво (ОМД) – спеціальний препарат (суміш компонентів), що містить у своєму складі ряд макро- та мікроелементів у поєднанні з регуляторами росту, амінокислотами чи іншими компонентами. Найчастіше має на меті підвищення якості врожаю та збільшення його кількісних показників, але, крім того, проявляє й інші позитивні впливи. А саме:

  • активізує ґрунтообмінні процеси, посилює ферментацію мінералів ґрунту і засвоєння корінням мікроелементів;
  • стимулює розвиток кореневої системи;
  • сприяє потовщенню стебла, продуктивному формуванню листа;
  • регулює процеси фотосинтезу;
  • покращує укорінення молодих саджанців при посадці;
  • підвищує стійкість до хвороб та впливу стресових факторів;
  • компенсує дефіцит конкретних мікроелементів.

В процесі вирощування будь-якої сільськогосподарської культури органо-мінеральне добриво стане економічно вигідним та екологічно безпечним засобом у досягненні бажаних результатів. Адже поєднує в собі одразу декілька елементів живлення з широким спектром дії. При цьому, має безпечний склад, що не погіршує якість ґрунтових вод та самого біохімічного складу субстрату. Отже, є результативним, доступним для кожного добривом. 

Виникає питання – яке саме ОМД обрати та на що звернути увагу? Найперше – визначити культуру, яка потребує підкормки. Окреслити головні цілі використання. Проаналізувати ринок та віддати перевагу надійному, перевіреному виробнику. Саме таким і є ТМ «Добродій». Українська компанія розробила цілу лінійку добрив, серед якої, особливе місце займає органо-мінеральне добриво «Добродій». Його переваги в порівнянні з іншими підкормками:

  1. Актуальне для соняшника, кукурудзи, сорго, зернових, зернобобових, картоплі, буряків, льону, гречки, ріпаку, гірчиці, овочевих, садів, виноградників, ягідних культур.
  2. Використовується на етапі передпосівної обробки насіння та в позакореневому підживленні.
  3. Має багатокомпонентний склад.
  4. Проявляє яскраво виражену синергічну дію усіх складових.
  5. Покращує фітогормональний стан ґрунту за рахунок присутності металів у наноформі.
  6. Підвищує якість врожаю, налагоджує азотний обмін, прискорює розвиток і стимулює діяльність бульбочкових бактерій, збільшує вміст цукрів та білка, покращує імунний статус рослин, сприяє зменшенню накопичення залишкових кількостей пестицидів у рослинній продукції.

В сучасних кліматичних умовах, при тотальному збідненні ґрунтів органо-мінеральне добриво є не просто примхою агрономів, а справжньою необхідністю. З такою підкормкою не страшні заморозки чи аномальна спека, часті періоди засухи, дефіцит мікроелементів. Систематичне застосування з дотриманням норм внесення – запорука вирощування здорових рослинних популяцій та задоволення продовольчих потреб користувачів. Безпечно, з очікуваним результатом, доцільністю у органічному землеробстві.