Коли потрібно міняти автомобільні амортизатори

васильков 8 |
26-09-2023 |
новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Ходова частина автомобіля є складною системою механізмів, які працюють у тісній взаємодії одне з одним. Важливим елементом цієї системи є амортизатори. Вони являють собою стійки з пружинами, а їхнє основне завдання полягає в гасінні механічних впливів на кузов машини під час руху. Наприклад, амортизатори включаються в роботу, коли транспортний засіб рухається нерівною дорогою. Механізми компенсують удари від наїзду коліс на ями чи перешкоди, стабілізують положення кузова. Через складні умови експлуатації амортизатори зношуються швидше за деякі інші елементи ходової системи. Для діагностики їхнього стану використовуються шиномонтажні станки, комп'ютеризовані стенди та інше обладнання. У разі виявлення дефектів вузли замінюють.

Чому не слід використовувати зношені амортизатори

Коли ці механізми у справному стані, вони забезпечують максимально комфортні умови пересування автомобілем. Через зношення стійок і пружин може виникнути низка негативних наслідків:

  1. під час наїздів на перешкоди або ями в салоні відчуваються сильні удари;
  2. через рух неякісним дорожнім покриттям виникає вібрація в салоні та биття керма;
  3. входження в повороти супроводжується сильним нахилом кузова.

Загалом через експлуатацію зношених амортизаторів зростає навантаження на інші елементи ходової системи, транспортний засіб гірше піддається управлінню, знижується його маневреність.

Ознаки несправності амортизаторів

Стан стійок і пружин можна оцінити двома способами:

  1. Під час візуального огляду. Основною ознакою несправності будуть патьоки оливи, які утворюються через руйнування стояків, штоків або сальників. Другою ознакою є сайлентблоки, що втратили еластичність. Також слід звернути увагу на стан автомобільних покришок. У разі неправильної роботи шини амортизатора зношуються нерівномірно, протектор із внутрішньої сторони стирається швидше.
  2. За поведінкою машини на дорозі. Транспортний засіб починає сильно розгойдуватися під час гальмування та входження в повороти, мимоволі відхилятися від курсу. Водій і пасажири також відчувають сильні удари та вібрацію під час руху по нерівностях дорожнього покриття.

Які причини провокують передчасне зношення автомобільних амортизаторів

Основною передумовою до виходу амортизаторів з ладу є інтенсивні механічні впливи, які руйнують стійки та пружини. До інших причин належать:

  1. Погіршення властивостей оливи, що міститься в штоках амортизаторів. Через старіння мастила стійки стають жорсткішими, й ефективність гасіння ударів знижується.
  2. Розрив сальника. Під дією зовнішніх факторів гума втрачає еластичність, вироби пошкоджуються та пропускають всередину вологу й забруднення.
  3. Витік газу. Ця причина є актуальною для амортизаторів, стійки яких заповнені газоподібною речовиною.

За перших ознак поломки амортизаторів слід відігнати машину на станцію техобслуговування та провести діагностику. Чим раніше будуть замінені дефектні компоненти, тим меншим є ризик того, що в ходовій системі автомобіля з'являться серйозніші несправності.