Важливість балансування та вирівнювання коліс: як це впливає на комфорт та безпеку

васильков 3 |
26-07-2023 |
новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Балансування та вирівнювання коліс є необхідними для підвищення комфорту та безпеки під час їзди. Якщо навіть водій вирішив купити резину з найдорожчого сегменту, настане час, коли доведеться відвідати шиномонтаж.


Багато водіїв помилково вважають, що балансування та вирівнювання коліс – одна й та сама процедура. Насправді це різні речі і кожна з них приносить свою користь:>

  • Балансування – баланс між віссю обертання та шинами. Перше балансування потрібне, коли водій купив нові шини диски, надалі, бажано, двічі на рік під час сезонної заміни гуми.

  • Вирівнювання – регулювання коліс по відношенню до керма. Як тільки шофер відчує, що машину тягне у бік, хоча вона має їхати прямо – потрібно терміново заїхати на СТО.

Зазвичай ці процедури проводяться разом, хоча це не обов'язково – все залежить від поведінки авто. Майстри шинного центру швидко виконають роботу на сучасному обладнанні, що підвищує безпеку на дорозі.

Балансування та вирівнювання коліс – у чому їхня важливість?

Якщо не проводити балансування і вирівнювання коліс при їх необхідності, водій наражає на небезпеку себе та інших учасників дорожнього руху. Через нерівномірний баланс коліс однієї осі з шинами 225 65 r17 або інших розмірів мають різну вагу. Машиною з кожним кілометром стає все важче керувати і збільшуються паливні витрати.

Чим довше водій тягтиме з вирівнюванням коліс, тим складніше буде проходити повороти. Це почне проявлятися при середніх швидкостях на будь-якому покритті в суху, мокру або морозну погоду. Також знижуватиметься стійкість до зносу, що лише наблизить час, коли доведеться передчасно нові шини купити.

Причини та види дисбалансу

Балансування потрібне, коли водій виявить, що:

  • машина починає «гуляти» з боку на бік;

  • йдуть вібрації із задньої частини авто;

  • б'ється, деренчить або вібрує кермо.

Також проводити балансування потрібно при нерівномірному зносі. Окрім цього, шинні виробники рекомендують стабілізувати баланс після пробігу від 15000 до 20000 кілометрів.

Існує два види дисбалансу:

  1. Динамічний. Проводиться для шин із широким протектором. Зазвичай, виникає через розбіжності між осями інерції та обертання. Дисбаланс легко розпізнати – авто погано керується навіть на швидкості 40 км/год, починається сильне биття керма.

  2. Статистичний. Зустрічається рідше. Основна причина – усунення центру тяжкості осі обертання паралельно інерційній осі, від чого виникає нерівномірний розподіл по довжині маси колеса. Починаються поздовжні биття, важко контролювати кермо, машина підскакує навіть на низькій швидкості. Найбільше від цього страждає підвіска, якій швидко знадобиться ремонт.

Коли і навіщо потрібно вирівнювати колеса

До необхідності вирівнювання коліс призводять такі фактори:

  • Нерівномірне стирання шин.

  • Вібрації керма.

  • Колеса із запізненням виконують команди керма.

Своєчасне вирівнювання позитивно впливає на обертання коліс, менше зусиль доводиться прикладати для входження в повороти, зменшується витрата палива та підвищується зносостійкість.

Висновок

Автомобільну резину купити не проблема. Щоб вона довго служила, потрібно правильно її доглядати, вчасно проводити балансування і вирівнювання коліс.

Для захисту шин від різних пошкоджень обов'язково потрібно купити диски. Які саме – литі чи штамповані, вирішувати кожному водієві індивідуально.