Кава чи какао?

новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Більшість людей на планеті починає день із бадьористого гарячого напою. Якого саме? І в чому більше користі: у какао чи свіжозвареній каві? Варто розібратися просто зараз.

Кава і какао: історія улюблених смаків

В епоху Середньовіччя іспанські мандрівники привезли на Європейський континент незвичайні шоколадні боби і навчилися варити з них казковий пряний напій. Приблизно століттям пізніше жителі Старого Світу пізнали ще одну сенсацію – плоди кави.

Саме кава надає того справжнього бадьористого ефекту, який завжди потрібен вранці та протягом дня. Спочатку кавові боби додавали до страв як приправу, і лише згодом кава стала окремим продуктом та поцінованим шедевром смаку. З неї почали готувати ароматний напій: спочатку холодний, а потім і гарячий.

Сьогодні існує маса різновидів кавових напоїв:

  • гарячі та холодні;
  • міцні та м’які;
  • зелена кава, і навіть максимально безпечна кава без кофеїну.

Какао та кава: різниця ефектів

Натуральне какао багате на фенілетиламін, що викликає приємне збудження нервової системи. Саме таку «хімію» вмикає організм закоханих людей, спонукаючи серця битися частіше. Крім того, у плодах шоколадного дерева містяться чи не всі вітаміни, є мінерали, поліфеноли, гормон меланін, незамінні амінокислоти і кофеїн – у невеликих кількостях. А отже, цей напій чудово підходить як ранкова підзарядка не лише для дорослих, а й для школярів.

Завдяки тому, що натуральна кава містить набагато більше кофеїну (і саме на честь кави назвали цей алкалоїд), вона підходить для дорослих. Тінейджери під час перебудови організму і психіки зазвичай більше відчувають кавовий ефект. А отже, у підлітковому віці краще утримуватися від її щоденного вживання.

Користь какао

Купити какао варто не лише для задоволення, а й завдячуючи значній користі від його регулярного вживання, адже це:

  • природний антидепресант, що може використовуватись як для простого підняття настрою, так і під час проходження психологічної терапії;
  • помічник у зниженні артеріального тиску завдяки розслабленню судин і зниженому вмісту кофеїну;
  • профілактика серцево-судинних захворювань завдяки розрідженню крові;
  • покращення стану волосся та шкіри за рахунок корисного вітамінного складу та рослинних жирів;
  • антидіабетичний ефект і зниження рівня цукру та «поганого» холестерину в крові.

Користь кави

Майже не існує людей, які хоча б раз не відчули позитивний вплив справжньої кави на концентрацію, настрій та організм у цілому, адже вона дійсно:

  • покращує працездатність, бадьорить, стимулює серцево-судинну та активізує центральну нервову системи. В такому стані важко лишатись осторонь від креативу;
  • покращує роботу мозку, пам'ять, увагу, концентрацію, а отже – допомагає мозковим нейронам довше лишатися молодими та простимульованими щодо захисту від захворювань Паркінсона й Альцгеймера;
  • пришвидшує обмін речовин, допомагаючи легше перетравлювати їжу, виводити токсини та стрункішати.

Який напій обрати – звичайно, вирішувати тільки вам. Зрештою, завжди можна спробувати ту саму казкову шоколадну каву – мокачино, у якій містяться обидва надкорисних і суперсмачних інгредієнти. А також – зробити улюбленим і регулярним напоєм саме його!