Як правильно обрати розчин для контактних лінз

новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

З появою м’якої контактної оптики багато людей, що мають проблеми зору отримали можливість легко та швидко виправити це й насолоджуватись чітким поглядом на світ. Сьогодні існує дуже широкий вибір лінз: одноразові та планової заміни, кольорові і прозорі, іміджеві й функціонального призначення під особливості зору. Звичайно, корегування за допомогою одноденних контактних приладів є значно простішим, адже не вимагає додаткових засобів, єдиним мінусом залишається їх ціна. Тож багато людей надають перевагу оптиці планової заміни, що значно лояльніший для гаманця варіант натомість потребує певної уваги й засобів для догляду, щоб тримати оптику в належному стані. 

Правильно підібраний розчин для контактних лінз – запорука вашого позитивного досвіду використання контактних приладів й здоров’я очей. Спеціальний дезінфікуючий засіб допомагає підтримувати гігієну й ефективність лінз, слугує для їх очищення і зберігання, а тому догляд має відповідати всім інструкціям і за своєю важливістю є рівноцінним вибору самих лінз. 

Сьогодні існує настільки широкий вибір розчинів, що в ньому легко загубитися як новачку, так і досвідченим власникам лінз. Тільки в інтернет-магазині Київлінза представлено понад 90 видів засобів. Тож як обрати найкращий для вашої оптики?

Рідини для догляду за контактними лінзами можуть бути:

  • Багатофункціональними – це найпопулярніший клас засобів, які виконують одразу кілька завдань: очищення, догляд, зберігання. 
  • Очищуючі – слугують виключно для того, щоб видаляти забруднення, ліпідні відкладення та інші бактерії, що могли з’явитися за час використання. 
  • Сольові – зазвичай використовуються для зберігання й ополіскування оптики.
  • Пероксидні системи – спеціальні рідини для глибокого очищення м’яких контактних лінз, підходять для використання 1-2 рази на тиждень. 

Зазвичай обирають розчин для контактної оптики такої самої марки, що й самі лінзи. Це пов’язано з тим, що під час виробництва рідини враховуються всі параметри та характеристики матеріалів з яких виготовляють прилади для корекції зору. Найчастіше власники лінз обирають багатофункціональні розчини, які одночасно слугують як для очищення, так і для зберігання й зволоження. При цьому, обираючи такий засіб потрібно ретельно проаналізувати його склад. 

Так само як і покупка контактних лінз, так і засобів догляду за ними має супроводжуватись рекомендаціями офтальмолога, що будуть вашим орієнтиром на шляху вибору. 

Що категорично не рекомендується – так це пошук дешевих аналогів рідини, написаної в рецепті. Хімічні речовини та реагенти, які входять до складу розчину можуть негативно позначитись на оптиці та заподіяти шкоди вашому зору.

Так само важливо дотримуватися інструкцій правильного поводження із засобами догляду:

  • уникати прямого контакту з шийкою відкритої посудини для рідини;
  • щільно закривати пляшку після використання
  • слідкувати за терміном придатності
  • ретельно мити руки перед очищенням оптики
  • використовувати воду з крана чи інших відкритих джерел для обробки лінз. 

На ефективність використання й безпеки розчину також впливають і особливості вашого зору. Оскільки навіть ті рідини, які добре себе зарекомендували на ринку можуть банально не підійти певним пацієнтам за окремими елементами в своєму складі. Тож у питанні вибору слід довіритись професіоналам – вашому лікарю, який ознайомлений зі специфікою ваших очей.