Ступені жорсткості ортопедичного матраца: який обрати?

новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

ТМ «КІМА» пропонує матраци різного ступеня жорсткості. Розглянемо, на що впливає ця характеристика і як правильно вибирати аксесуари для сну та денного відпочинку. 

Якими бувають ортопедичні матраци

Передусім вироби слід розділити на медичні та побутові. Як зрозуміло з назви, перші використовуються в терапії захворювань хребта та опорно-рухового апарату. Їх підбирають індивідуально, згідно з приписами лікаря. 

Нас цікавить друга категорія. Побутовий матрац ортопедичний забезпечує високий рівень комфорту та профілактику згаданих вище патологій завдяки правильному положенню тіла під час відпочинку. Залежно від типу наповнення матрац може бути:

  • м’яким;

  • середньо-жорстким;

  • жорстким.


Як правильно вибрати матрац за ступенем жорсткості

Головне, на що слід звертати увагу під час вибору, — фізичні параметри людини, тобто зріст та маса тіла. Для підбору за цими даними використовується таблиця:

Зріст, м

Вага, кг

До 50

50–55

55–65

65–75

75–85

85–100

Понад 100

До 1,55

Середньо-жорсткий

Середньо-жорсткий

Жорсткий

Жорсткий

Жорсткий

Жорсткий

1,55–1,65

М’який

Середньо-жорсткий

1,65–1,75

Середньо-жорсткий

1,75–1,85

1,85–1,95

Середньо-жорсткий

Понад 1,95

М’який

Купуючи ортопедичні матраци, бажано також враховувати вік. Якщо ви вагаєтеся між тією чи іншою моделлю, для дітей і підлітків завжди треба обирати жорсткішу конструкцію. Це допоможе сформувати правильну поставу та нормалізувати фізичний розвиток. А от літнім людям, навпаки, потрібні м’якші матраци. Це пов’язано з тим, що зайві навантаження на послаблені хребці прискорюють розвиток небезпечних хвороб. 

Ще один фактор, який впливає на вибір, — рекомендації лікаря. Під час реабілітації після травм грудного та шийного відділів хребта бажано користуватися жорсткішими моделями та ортопедичними подушками. Якщо ушкодження було нижче, фахівець може порекомендувати м’якший варіант. 


І наостанок варто звернути увагу на ваші звички. Якщо ви часто спите на животі, вам потрібен більш жорсткий матрац. Він не дасть хребту надто прогинатися вперед, деформуючи внутрішні органи та затискаючи нервові корінці. Тим, хто спить на спині та не перевертається вночі, можна вибирати трохи м’якші вироби, що забезпечують максимальний рівень комфорту.