Види тендерів та система Prozorro в Україні

новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

У світі комерційних і державних закупівель існує багато різних типів тендерів, які мають вирішальне значення для пошуку постачальників і підрядників для різних проектів. Система Prozorro є одним із найважливіших інструментів у сфері державних закупівель України. Його створено з метою підвищення відкритості, справедливості та ефективності процесу державних закупівель.

Які види тендерів є?

Різноманітні тендери можуть проводитися в різних сферах і галузях на різноманітних площадках, в тому числі на Prozorro.  Ось кілька прикладів:

Відкритий тендер

Це найтиповіший вид тендеру, в ньому може брати участь будь-який зацікавлений постачальник або фірма. Замовник оприлюднює повідомлення про проведення конкурсу та запрошує всіх зацікавлених осіб подати пропозиції.

Закритий тендер:

У цьому випадку до участі в тендері допускається лише певна група вже обраних постачальників або компаній. Замовник запрошує лише кількох гравців подати свої ставки на виконання завдання або доставку предметів.

Обмежена пропозиція

До участі в такому тендері запрошується лише невелика кількість постачальників або компаній, які пройшли ретельну перевірку та відповідають вимогам замовника. У ситуаціях, коли замовник хоче обмежити кількість учасників і залучити конкретні організації з певним досвідом або кваліфікацією, може бути організований обмежений тендер.

Одноетапний та двоетапний тендер

Замовник закликає учасників подавати свої пропозиції одразу на першому етапі одноетапної закупівлі. У двоетапному тендері замовник здійснює попередній відбір учасників на основі їхніх повноважень та досвіду, а на другому етапі запрошує обраних учасників подати вичерпні пропозиції.

Рамкова угода

Замовник і підрядник мають довгостроковий договір, який дає їм право працювати разом протягом тривалого часу. Рамкова угода дозволяє споживачеві здійснювати покупки швидше та вільніше в межах заздалегідь визначених параметрів.

Залежно від потреб клієнта та вимог проекту кожна форма тендеру має унікальні риси та застосовується в різних контекстах.

Prozorro: як надійний партнер 

Для підвищення ефективності, результативності та конкурентоспроможності в процесі закупівель державних установ український уряд розробив електронну систему публічних закупівель Prozorro. Він був запроваджений у 2016 році та ознаменував суттєве покращення системи державних закупівель в Україні.

Основним принципом системи Prozorro є доступність і відкритість для всіх учасників. Це дає можливість постачальникам брати участь у тендерах, а також державним органам здійснювати закупівлі. В Україні система Prozorro зробила великий крок у напрямку реформування публічних закупівель. Він отримав визнання на національному та всесвітньому рівнях і закріпився в інших країнах..

Висновок

Найкращих постачальників і підрядників для різних проектів можуть обирати корпорації та державні органи за допомогою кількох форм тендерів. Характеристики та потреби кожного виду  тендеру є унікальними, і вони є вирішальними у встановленні керівних принципів і процесів для проведення закупівель.

У свою чергу, система Prozorro пропонує продуктивний та відкритий підхід до публічних закупівель. Це спрощує процедуру тендеру, робить доступною інформацію про контракти та тендери та сприяє конкуренції постачальників.