Правильні дієслова в англійській мові

новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

При вивченні англійської, regular verbs є однією з основних частин мови, які необхідно розуміти та правильно використовувати. Вони грають важливу роль у побудові речень і вираженні часу дій, і вже на початкових етапах допомагають робити перші впевнені кроки в граматиці. Тож нижче розглянемо детальніше їхнє функціонування в англійській.

Що це таке?

Відповідно до часу подій змінюється і форма головних дієслів у реченні. Всі вони поділяються на правильні (regular) та неправильні (irregular). Так, утворення минулого часу дієслова або дієприкметника минулого часу (Participle II) у першому випадку відбувається шляхом додавання простого суфікса -ed до основи дієслова.

Головною відмінністю від неправильних дієслів є стандартне формоутворення, яке завжди відбувається за одним і тим самим принципом. А ось неправильні дієслова мають свої особливі форми, кожну з яких доводиться окремо запам'ятовувати або користуватися спеціальною таблицею. Наприклад, дієслово «‎understand» у минулому часі матиме форму «‎understood», і не можна сказати «‎understanded».

Де використовуються regular verbs?

Правильні дієслова використовуються для опису дій, які вже відбулися або відбуваються регулярно. Вони допомагають будувати твердження, запитання та заперечення у різних часах англійської мови. Наприклад: «‎Dennis developed some templates yesterday» (Past Simple), або «‎Michelle has just refused to perform in front of the audience» (Present Perfect).

Зверніть увагу, що коли створюються питальні й заперечні речення, роль закінчення -ed на себе бере допоміжне дієслово «did», а головне дієслово в реченні залишається просто інфінітивом.

Did the wizard update my operating system as we agreed?

When her colleague covered for her in front of her boss, Olena didn't even thank her.

Закінчення -ed: орфографія, вимова

Як вже зрозуміло, для утворення форми минулого часу вам потрібно додати до головного дієслова всього дві літери на кінці. Але не завжди буває все просто, як, наприклад, зі словами ended, entered, jumped тощо. За правилами орфографії, деякі з кінцевих голосних вихідного дієслова можуть відпасти, а деякі приголосні — навпаки подвоїтися. Розглянемо детальніше.

  1. Коли слово має всього один склад з короткою голосною всередині, його приголосна на кінці дублюється: clap - clapped, plan - planned, beg - begged.
  2. Коли маємо декілька складів у слові, при чому останній є закритим однією приголосною, а також наголошеним, відбувається аналогічне подвоєння: regret - regretted, commit - committed, control - controlled.
  3. Якщо кінцева літера -e не вимовляється в дієслові, вона просто відпадає:  create - created, compare - compared, damage - damaged.
  4. Коли у кінці слова після приголосної стоїть літера -y, вона чергується з і, після чого йде закінчення -ed: fry - fried, identify - identified, reply - replied.

Зі способами формоутворення ми розібралися, а тепер треба навчитися їх правильно вимовляти. Звучання однакових закінчень може відрізнятися: на це впливає основа дієслова, а саме кінцева її літера. Отже, коли перед -ed стоїть:

  1. глуха приголосна → закінчення також читається як глухий [t]: leap [liːp] - leaped [ˈlept], drop [drɑːp] - dropped [ˈdrɑːpt], tuck [tʌk] - tucked [ˈtəkt];
  2. дзвінка приголосна або голосна → так само дзвінка [d]: bloom [bluːm] - bloomed [bluːmd], copy [ˈkɑːpɪ] - copied [ˈkɑːpɪd], refill [ˌriːˈfɪl] - refilled [rɪˈfɪld];
  3. приголосні t або d  [id]: translate [trænsˈleɪt] - translated [trænzˈleɪtɪd], report [rɪˈpɔːrt] - reported [rɪˈpɔ:tɪd], avoid [əˈvɔɪd] - avoided [əˈvɔɪdɪd].

Хочете вільно говорити англійською? Запишіться на курси англійської в Дніпрі вже сьогодні та вивчайте англійську з досвідченими викладачами.

Вивчення правильних дієслів — ключовий етап для розвитку грамотного мовлення та розуміння мовних конструкцій. Попри нескладний спосіб утворення, не втрачайте уваги до таких деталей, як правильна вимова. І зрештою, маленькими кроками ви прийдете до впевненого володіння англійською мовою.