Що таке модальне дієслово в англійській мові: види та особливості вживання

новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Декого з тих, хто наважився опановувати англійську, хвилює питання використання модальних дієслів. Окрім того, що ця мова приховує багато сюрпризів, пов’язаних з часами. Впродовж навчання доводиться стикатися з якимось цілком невідомими словоформами. Відвідувачі популярного освітнього порталу вже мали змогу ознайомитись з деякими представниками цієї таємничої групи дієслів за посиланням https://englishblog.com.ua/blog/modalne-diyeslovo-shall. Це допомогло зрозуміти, що нічого надважкого в них немає. Модальні дієслова– це звичайні члени речення, але з деякими особливостями. За їх участю вдається суттєво впливати на смислове навантаження та зазначати можливість, необхідність, дозволи чи передбачення.

Якими особливостями вирізняються модальні слова в англійській мові

Варто звернути увагу на основні відмінності модальних дієслів від інших:

  • Вони не мають всіх форм, які притаманні звичайним дієсловам. Саме тому до них нерідко застосовують термін «defective verbs».
  • Модальні дієслова не використовуються без основного дієслова. Це стосується й тих випадків, коли смислове дієслово відсутнє, але мається на увазі. Таке найчастіше трапляється в скорочених відповідях.
  • Defective Verbs завжди вживаються в комплексі з інфінітивом дієслова, яке несе головне смислове навантаження в реченні. При цьому модальне дієслово розташовується перед ним. Виняток являють собою дієслова, що обов’язково містять частку «to», без якої неможливо утворити інфінітив: «be to», «have to», «ought to», «have got to».

Коли йдеться про переклад модальних дієслів, то в нашій рідній мові для зазначення подібних відтінків вживають дієслова типу: повинен, зобов’язаний, дозволяю, можу тощо. Прямих аналогів модальних дієслів в українській мові не існує. Однак повноцінно розмовляти англійською без них майже неможливо.

Зазвичай модальні дієслова не виражають конкретної дії. Вони потрібні для того, щоб засвідчити ставлення того, хто говорить, до якихось дій. Існує ще декілька нюансів, але зазначимо, що інколи відмінності між деякими модальними дієсловами лежать лише в площині формальності. Коли з’явилася однозначна уява стосовно того, що таке модальне дієслово в англійській мові, можна перейти до їх вживання на практиці.

Застосування модальних дієслів

Найчастіше вживаними в англійській вважаються модальні дієслова:

  • would;
  • should;
  • could.

Відоме would застосовується, коли потрібно поставити питання:

What would you do if you were in their place? – Що б ти зробив, опинившись на їх місці?

Воно також буде доречним, якщо знадобиться висловити бажання:

I would like her to come to me tomorrow. – Хотілося б, щоб вона прийшла до мене завтра.

Would також допоможе у складанні речення, яке засвідчує сумніви чи припущення:

It would seem that he arrived only yesterday. – Здавалося б, він приїхав лише вчора.

Модальне дієслово should багато в чому схоже на would, але вживається значно рідше приблизно в тих самих випадках:

Should it necessary to buy an old car? – Чи варто купувати старий автомобіль?

Окрім would і should, в англійській широко відоме модальне дієслово could. З формального погляду воно являє собою минулий час від can. Вдаючись до цього слова, можна побудувати питальне речення:

Could they travel with us? – Чи могли б вони подорожувати з нами?

Без його участі інколи важко висловити повагу:

Could you help me carry this heavy suitcase, please? – Не могли б ви допомогти мені нести цю важку валізу, будь ласка?

Отже, не зважаючи на те, що всі зазначені дієслова є формою минулого часу, вони широко застосовуються в англійській в якості модальних. Завдяки їм речення набувають відповідногозмісту та більш яскраво описують тонкощі різноманітних ситуацій.