Навіщо потрібен санпропускник?

новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Для забезпечення виконання будь-якої вимоги існує радикальний спосіб. Він полягає у тому, щоб виключити всі варіанти, крім дозволеного. Наприклад, коли необхідно дотримуватись гігієнічних стандартів у цеху м’ясокомбіната, то треба купити санпропускник https://rozfood.net/c/sanitary-and-hygienic-equipment/hygiene-stations/ і поставити його в місці входу-виходу. Робітникам мимоволі доведеться проходити крізь стаціонарний пост, а при цьому — обов’язково мити чи дезінфікувати руки та взуття.

Що являє собою стаціонарний санпропускник?

Перед тим, як розглядати моделі санпропускників, необхідно розібратися із термінологією. Річ у тім, що цим словом позначають не тільки стаціонарні (здебільшого прохідні) пости для дезінфекції рук та/або взуття. Так само називають і спеціальні кімнати, де можна переодягнутися у спецодяг, помити руки тощо. Але наразі про них мова не йде. Інколи замість слова «санпропускник» вживають словосполучення «санітарний шлюз», але це невірно, бо останній являє собою зону розмежування між побутовими й виробничими приміщеннями. Чи можна на санпропускник казати «станція гігієни»? Взагалі-то так. Хоча спеціалісти вважають, що станція повинна мати більш серйозне санітарне обладнання, ніж звичайний пост.

Які бувають санпропускники?

Санпропускники працюють у різних умовах - мається на увазі площа та планування приміщення, де їх ставлять, а також інтенсивність трафіку та санітарні вимоги (миття чи ще й дезінфекція, тільки руки, чи взуття, чи одне й друге). Тому на ринку пропонують різні моделі. По розташуванню можна вибрати санпропускник ліво- чи правосторонній, в залежності від кількості працівників та напрямку їх руху — одно- або двосторонній. Більшість постів мають турнікети, які можна налаштувати на перекриття проходу за певних умов. Крім універсальних моделей існують дезбар’єри для взуття та обладнання для миття чобіт спеціальними щітками.

Як влаштований санпропускник?

Прохідний стаціонарний санпропускник являє собою обладнання, всі частини якого зібрані у корпусі із нержавіючої сталі. З одної сторони або посередині (для двосторонніх) розташований робочий механізм, із зовнішнього боку (боків) змонтовані поручні. Головні вузли:

  1. Модуль для безконтактної дезінфекції рук.
  2. Диспенсер для паперових рушників.
  3. Бачок для дезінфікуючого розчину.
  4. Мийка з милом.
  5. Ванна з дезрозчином та гратчастою підлогою з покриттям проти ковзання.
  6. Кошик для сміття.
  7. Турнікет.

Сучасні санпропускники роблять із нержавіючої сталі AISI 304 або AISI 316. Оскільки вмикаються вони автоматично, після спрацювання фотоелементів у модульній зоні для дезінфекції рук, то у приміщенні має бути розетка з відповідною напругою (є моделі на 220-230В та на 380-400В) та частотою струму 50 Гц. Скільки людей може пройти через санпропускник за хвилину? Наприклад, одностороння модель потужністю 0,7 кВт розрахована на трафік 18 люд/хв.