Діяльність рейдерів на Васильківщині викрила СБУ

васильков 1 980 |
18-09-2019 |

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Служба безпеки України викрила та заблокувала рейдерські оборудки групи державних реєстраторів, які через фіктивне підприємство «Путрівське», зареєстроване у Васильківському районі, незаконно перереєстрували понад 200 земельних ділянок на території області.



ак, для своєї протиправної діяльності організатори створили фіктивне реєстраційне підприємство «Путрівське» на території Васильківського району, хоча фактично реєстраційні дії вчинялись за різними адресами у Києві.

Схема була такою: внесення державними реєстраторами фіктивного підприємства недостовірних відомостей до державних реєстрів. Таким чином організатори і безпосередні виконавці оборудки, зокрема, без згоди власників, відчужували земельні ділянки, об’єкти нерухомості та корпоративні права, використовуючи незаконно отримані ключі доступу з електронним цифровим підписом до держреєстрів.

Правоохоронці встановили, що зловмисники активно використовували фіктивні рішення судів, підроблені документи, печатки, бланки та штампи підприємств, установ, організацій різних форм власності та судів. Незаконне захоплення чужого майна здійснювалось як в інтересах третіх осіб, так і на користь учасників організованої групи. Усвідомлюючи неминучість свого викриття, організатори рейдерських захоплень періодично знищували реєстраційні справи та розпочали процес ліквідації КП «Путрівське».


СБУ повідомляє, що в ході документування злочинної діяльності отримано вичерпні докази численних шахрайських оборудок, основним фігурантам яких вже повідомлено про підозру у вчиненні низки злочинів, зокрема, передбачених ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) та ч. 3 ст. 365-2 (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги) Кримінального кодексу України.

Наразі проводяться експертні дослідження зі встановлення загальної суми шкоди, спричиненої злочинними діями, та вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Операція з викриття рейдерів проводилась співробітниками Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки СБУ спільно зі слідчими ГУ Нацполіції в Київській області.

Протягом останніх місяців це вже четвертий випадок викриття та припинення Службою безпеки України незаконних реєстраційних дій для заволодіння об’єктами нерухомості.

Раніше співробітниками СБУ припинено рейдерське захоплення майна та майнових прав в Донецькій, Житомирській, Одеській, Полтавській, Луганській областях та місті Києві на загальну суму понад 30 мільйонів доларів.