У Фонді ліквідації наслідків Васильківської трагедії повідомили про арешт нафтобази "БРСМ-Нафти"

васильков 3 090 |
15-10-2020 |

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Заарештовано нафтобазу і газобазу "БРСМ-нафти" в селі Переяславському Київської області. Про це повідомляє "112 Україна"з посиланням на Фонд ліквідації наслідків Васильківської трагедії.

"Ще 2 роки тому, за позовом Фонду було заарештовано майно групи компаній "БРСМ-Нафта" на 1,3 мільярда гривень. Однак олігархи-власники "БРСМ" відразу ж почали виводити кошти з рахунків і створювати нові компанії для продовження здійснення своєї злочинної діяльності, яка полягає в грубому порушенні всіх можливих норм і правил на об'єктах підвищеної небезпеки! Крім того, в порушення судового рішення про арешт всього рухомого і нерухомого майна, підтвердженого рішенням Верховного Суду, ця нафтобаза постійно передається нібито в оренду різним суб'єктам господарювання, щоб уникнути перевірок контролюючих органів", - йдеться в повідомленні.




Відзначається, що остання перевірка на нафтобазі і газобазі відбулася тільки в 2014 році, і тоді було виявлено в сукупності більше 100 порушень.

"Саме тому фондом були заарештовані і передані на зберігання нафтобазу і газобазу в с. Переяславське, щоб забезпечити позовні вимоги у разі позитивного рішення суду", - йдеться у заяві.

Фонд також звернувся з проханням до контролюючих органів провести термінові позапланові перевірки, щоб перевірити реальний стан нафтобази і газобази, і виключити потенційну техногенну катастрофу.

Адвокат Фонду подолання наслідків Васильківської трагедії Юрій Костюк, який перебував на місці подій, прокоментував ситуацію:

"Були проведені виконавчі дії в рамках примусового виконання постанови Деснянського районного суду м. Києва від 14.09.2018 у справі № 754/8602/18 про вжиття заходів забезпечення за позовом Фонду, чинним. Згідно з постановою, накладено арешт у межах суми позову, яка становить 1 277 416 800,00 грн на 16 об'єктів нерухомого майна, у тому числі нафтобазу та газобазу в с.Переяславське (с. Переяславське, вул. Шевченка, перший, 1-б), рухоме майно та грошові кошти ТОВ "БРСМ-Нафта" (32054607). Всі дії здійснювалися згідно з Законом України "Про виконавче провадження". Під час проведення виконавчих дій представників ТОВ "БРСМ-Нафта" на території не було.

Зазначу, що примусове виконання цієї постанови здійснювалося стосовно до майна всіх відповідачів у справі. Постановою було заарештовано нерухоме та рухоме майно, а також грошові кошти 55 відповідачів. Якщо деякі відповідачі оскаржили цю постанову в судах апеляційної та касаційної інстанцій, проте серед них немає ТОВ "БРСМ-Нафта", тому стосовно цієї юридичної особи, арешт, як міра забезпечення позову, діє в повному обсязі", – розповів захисник.

Водночас, зазначив він, навіть за наявності обтяження нерухомого майна у державному реєстрі прав на нерухоме майно (арешт за рішенням від 14.09.2018), майно за адресами Київська обл., Переяслав-Хмельницький Р., С. Переяславське, вул. Шевченка, буд. 1-А, 1-б, 1-г, власником якого є ТОВ "БРСМ-Нафта" неодноразово передавалося у користування іншим особам, щоб уникнути перевірок контролюючих органів.

Костюк підкреслив, що з цього приводу було порушено кримінальне провадження №12020100100004046 від 14.05.2020 за ознаками статей ст.382 КК України "невиконання судового рішення", ст. 388 КК "незаконні дії щодо майна, на яке накладено арешт, заставленого майна або майна, яке описано або підлягає конфіскації".

"Фонд у даному провадженні визнаний потерпілим. Саме тому, з метою забезпечення виконання рішення суду та враховуючи вже наявні дії про намір відсторонити арештоване майно, і були проведені виконавчі дії щодо арешту та опису майна нафтобази.

Крім того, хочу підкреслити, що звинувачення в рейдерстві безпідставні і не відповідають дійсності, оскільки в даному випадку, виконувалося чинне рішення суду України, для забезпечення майбутнього виконання рішення суду за позовом Фонду про відшкодування моральної шкоди на користь членів Фонду , яких понад 2000 осіб, якщо звичайно таке рішення після розгляду по суті буде прийнято судами на користь позивача. Тому все здійснювалося в рамках законодавства, на підставі постанови суду, неодноразово оскаржувалося в судах всіх інстанцій, однак діє, і була подана Фондом як стягувачем до примусового виконання", - додав адвокат.