Як потрібно опалювати деревними пелетами?

новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Паливні пелети чи брикети є економічно вигідним матеріалом через оптимальну теплотворність і незначну кількість залишків, що не згоріли. 

Сучасна ціна на пелети для твердопаливних котлів відрізняється з урахуванням типу виробництва та породи дерева, що застосовується в процесі. Одним із найдешевших видів біопалива є гранули РУФ, які виготовляються з м'якої деревини.

  1. Витрати пелетів в котлі

Екологічні гранули для котлів можуть виготовлятися з дуба, сосни та інших листяних і хвойних дерев. Сорт і порода деревини впливають на період горіння та витрати матеріалу. Хвойні брикети швидко підпалюються та забезпечують високу температуру в топці, але вони так само швидко згоряють через значну кількість смоли, яка виділяється. Постійно опалювати хвойними брикетами недоцільно, бо паливо витрачається у великій кількості, але такий матеріал можна застосовувати для розпалювання котла.  

Листяний пресований матеріал має гарну теплотворність, важно розпалюється та повільно горить. Витрата становить 10 кілограмів на 6-7 годин.

Є також брикети, які виробляються з кори. Вони менш популярні, довго горять, але під час горіння майже відсутнє полум'я та відбувається повільне тління. До того ж температура не змінюється, доки матеріал не згорить повністю. Для цього потрібно в середньому 12 годин.

  1. Правила розпалювання твердопаливних котлів

Економічна ефективність паливних брикетів забезпечується лише завдяки певному закладанню та розпалюванню опалювального обладнання. Є деякі правила, дотримання яких дасть змогу збільшити період роботи від одного закладання та кількість тепла в системі. 

  • Спочатку здійснюється розпалення невеличкої кількості дров чи тирси.
  • Внаслідок їх згоряння в котел закладаються паливні брикети.
  • Якщо потрібно швидко обігріти будівлю, пресований матеріал розташовується так, щоб між брикетами був певний проміжок. Зрештою брикети згорять швидше, але вони віддадуть багато тепла.
  • Для довготривалого горіння паливо укладається із зовсім незначною відстанню між брикетами. Для того щоб уникнути появи відкритого полум'я, матеріал варто розміщувати саме з мінімальним проміжком. 

В біопаливі є незначна кількість сірки. Залишок, який не згорає, не впливає негативно на самопочуття та здоров'я людини. Якщо врахувати всі перелічені правила, брикети будуть горіти рівномірно без зайвих іскор і потріскування. Тому не нехтуйте порадами експертів, і ви зможете отримати економію та якість паливного матеріалу, на які розраховуєте.