Юрист: Як швидко розлучитись з чоловіком?

новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Сьогодні в Україні зареєструвати шлюб можна за кілька годин, скориставшись, наприклад, можливостями пілотного проекту «Шлюб за добу» або спрощеною процедурою укладання шлюбу в умовах воєнного стану для певних категорій осіб.

При цьому шлюб зареєструвати можуть представники відділів ДРАЦС навіть без особистої присутності одного із подружньої пари, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 7 березня 2022 року №213.

Звісно кожен мріє, планує довге, стабільне, щасливе подружнє життя. Але іноді навіть у дружній родині може настати момент, що унеможливлює подальше спільне життя і родина приймає рішення про розлучення. Та якщо шлюб укласти можна за лічені години, то для розриву офіційних стосунків необхідно витратити більше часу.

Розрив подружніх стосунків має безліч причин, та за даними науковців частішими серед них стають: матеріальні труднощі, згубні звички одного з подружжя, зрада/ревнощі, несприятливі житлові умови та інше. Які б не були причини для прийняття такого рішення, хто б із подружжя не був його ініціатором, це завжди важкий, виснажливий період.

Коли вже так складаються обставини, настає час отримати й такий досвід в житті, то принаймні хочеться, щоб процедура, пов'язана з розірванням шлюбу, була якомога менш обтяжливою для кожного члена сім'ї, особливо для дітей.

Поради юриста щодо швидкого розлучення з чоловіком

Як зазначає адвокат по розлученням Адвокатського об'єднання "Альва Прайвесі" Тетяна Шапошнікова, загалом в нашій країні є два можливих варіанти розірвання шлюбу: через відділи державної реєстрації актів цивільного стану та через суд. В обох випадках згідно з Сімейним кодексом України встановлений термін – місяць після подання заяви.

Незважаючи на те, що цю процедуру не можна «обійти», її можна максимально прискорити, скориставшись наступними порадами від юриста:

  • Завчасна підготовка. Позивачу, який має намір подати на розлучення, необхідно заздалегідь підготуватися до цієї процедури: морально, фінансово, документально (підготувати/належно оформити всі необхідні документи та довідки).
  • Домовленість про розлучення. Якщо у дружини-позивача є така можливість, то необхідно нею обов'язково скористатися. Домовленість по трьом ключовим питанням – майно, аліменти, батьківські права – допоможе не лише подружжю мирно розлучитися, але й буде спонукати суд до прийняття рішення вже на першому засіданні. Мирна домовленість жінки та чоловіка сприяє швидшому розлученню як у випадку наявності у родині дітей, так і бездітних пар.
  • Наявність аргументів для законного розриву подружніх стосунків. Цей пункт особливо важливий у випадку, коли подружжя не досягло мирних домовленостей щодо розлучення та всіх пунктів, пов'язаних із цим процесом, коли чоловік не дає згоду на розірвання шлюбу. Аргументами можуть виступати: характеристика чоловіка, медичні довідки, що засвідчують згубні звички відповідача, факти наявності іншої родини, зафіксовані факти насилля зі сторони відповідача та інше.

Як показує практика, швидке розлучення все ж можливе, але треба знати ключові нюанси самого процесу розірвання шлюбу в тих чи інших випадках. Грамотне складання спільної заяви або позову про розірвання шлюбу, кваліфікована допомога юриста у цьому та його професіональні консультації, стануть вашою дієвою запорукою успіху у цій справі.