Подорожі Україною під час війни: основні напрямки

васильков 18 |
3-03-2023 |
новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Світовий туризм пережив велике потрясіння за часів пандемії. І коли нарешті з’явилася надія на кращі часи, прийшла війна в Україну. Її наслідки вже відчувають на собі курорти, розташовані як в середині України, так і за її межами. Важливо знати головні поради щодо подорожей, щоб безпечно мандрувати всередині країни під час війни.

До війни туризм в Україні був дуже різноманітним. Українці могли скористатися будь-яким видом туризму: культурним, гастрономічним, природним, гірськолижним у Карпатському регіоні, винним туризмом, оздоровчим.

Внутрішній туризм в Україні починає відроджуватися, оскільки жителі міст шукають можливість недовгого відпочинку, щоб втекти від жахів війни.

Як правильно подорожувати Україною під час війни

Здорові правила безпеки туристів в Україні нічим не відрізняються від інших країн Європи. Міста Українських Карпат, такі як Коломия та Косів, є найбезпечнішими напрямками в Україні. Інші західноукраїнські міста, зокрема Львів, Івано-Франківськ та Чернівці, також не ризиковані для туристів. 

Під більшим ризиком знаходиться Київ, Одеса та східний напрямок. Що стосується морського напрямку в Україні, то тут багато курортів або в окупації, або в безпосередній близькості від зони бойових дій. Це стосується Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, в Одеській області також є загроза. Проте в Одесі та області працюють прибережні заклади харчування, басейни тощо. Як і раніше туристам заборонено відвідування пляжів, але дозволено працювати прибережним комплексам з басейнами. Але незважаючи на небезпеку, люди все одно ходять на пляж і купаються в морі. Чекають відпочиваючих у Волинській області, де літом розпочнеться сезон на Шацьких озерах, але великого напливу туристів не чекають. 

Відпочинок у місті чи поблизу нього залишається для більшості українців найбільш доступним і комфортним варіантом, хоча в багатьох регіонах діє повна або часткова заборона на відвідування лісів. Актуальними залишаються одноденні екскурсії на вихідні, наприклад до Києва чи Львову.

 Нижче наведено список порад для мандрівників, як уникнути ризиків і безпечно подорожувати Україною:

  • Остерігайтеся кишенькових злодіїв у людних місцях і тримайте свій гаманець у безпечному місці, наприклад у внутрішній кишені. В українських містах остерігайтеся злодіїв і шахраїв на вокзалах, автовокзалах і в громадському транспорті. 

  • Не залишайте свої речі без нагляду в кафе, коли ви йдете зі столика в туалет.

  • Уникайте водіння в Україні, якщо ви не знайомі з місцевими дорогами та культурою. Краще найняти таксі або когось із місцевим досвідом.

  • Паркуючи автомобіль в Україні, складайте свої речі в багажник. Не залишайте їх видимими на сидінні автомобіля.

  • Обирайте безпечні маршрути, та не подорожуйте до місць, де точились бойові дії.

  • Не нехтуйте сигналами повітряної тривоги, особливо в містах, які частіше піддаються ракетним атакам.