Скільки платять за сурогатне материнство в Україні?

новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Вдале заміжжя, власний дім, народження дітей – поширений сценарій у багатьох людей. Але є багато пар, яким не вдається завагітніти тривалий час. А дитячий сміх вдома стає для них  недосяжною мрією. Одні опускають руки, інші  приділяють більше часу роботі  чи самореалізації.   Деякі пари зважуються на усиновлення. Але є і зворотній бік медалі: не всі можуть повністю прийняти чужу дитину і любити її як рідну. Вирішити цю проблему дозволяє сурогатне материнство в Україні, яке стає все популярнішим.

Сурогатне материнство - процес, при якому жінка (сурогатна мати) виношує і народжує  дитину для пари, яка не може самостійно це зробити. На відміну від усиновлення, сурогатне материнство дозволяє зберегти генетичну спорідненість хоча б з одним з батьків. Це можливо, коли пара надає власну запліднену яйцеклітину для сурогатної матері. 

Як стати сурогатною мамою - поширене запитання,  відповідь на яке багато жінок шукають у мережі. Адже сурогатне материнство – не лише благородна справа, яка дозволяє багатьом парам відчути радість батьківства. Це чудова можливість покращити своє фінансове становище, бо сурогатне материнство, як правило, здійснюється на комерційній основі. Тому важливо знати, скільки платять за сурогатне материнство.

Із сурогатною мамою потенційні біологічні батьки укладають договір. У ньому чітко прописують зобов’язання сурогатної мами, медичні аспекти (кількість спроб зачаття, регулярність медичного огляду, аналізи). Окремо в договорі вказують суму фінансової винагороди для сурогатної мами та спосіб виплати. 

Основний пакет виплат

Вартість послуг сурогатного материнства в Україні дуже різна. Все залежить від клініки, особливостей угоди. Точно відповісти, скільки платять сурогатній мамі, важко. Жінка, яка виявила бажання стати сурогатною матір’ю, вона може розраховувати на винагороду у розмірі від 20 до 27 тис. євро. Так, першу виплату у сумі 200 євро жінка отримує в день імплантації ембріона (навіть якщо спроба не увінчається успіхом, ці кошти не повертаються). Якщо підтверджується вагітність, сума виплати становить ще 200 євро.  Далі виплати відбуваються щомісяця, їх розмір вказують в офіційному договорі. Розмір щомісячних виплат – від 300 до 400 євро. Це компенсація за сили, здоров’я і час, які вкладає жінка у цей процес. Ці гроші допоможуть задовольнити базові потреби сурогатної мами і малюка.   

Останню частину гонорару жінка отримує після пологів та підписання згоди про передачу дитини біологічним батькам. Біологічні батьки отримують всі чеки, пов’язані з оплатою послуг медичного центру. 

Послуги екстракорпорального запліднення, ведення вагітності, лікарські препрати, вітаміни та самі пологи оплачують біологічні батьки.

Додатковий пакет виплат

Ні для кого не секрет, що виносити і народити дитину – це додаткове навантаження для організму. Тому важливо знати, скільки платять сурогатним матерям.

Більшість пологів у програмах сурогатного материнства відбувають природним шляхом. Але все таки є випадки, коли потрібен кесарів розтин для безпечного народження дитини. Тому жінка отримує додаткову виплату, яка компенсує ризики і зусилля, пов’язані з хірургічним втручанням. Ця сума складає близько 1000 €. 

Якщо жінка може виносити і народити двійню, то може отримати додаткову виплату у розмірі 2000 €.

Бонуси для сурогатних мам

Сюди входять: 

  • Витрати на транспорт (наприклад, сурогатна мама проживає не Києві, а клініка – у столиці) для обстеження під час вагітності;
  • Витрати на мобільний зв’язок;
  • Витрати на оренду житла на пізніх термінах вагітності. 

Але тут все залежить від умов конкретної програми сурогатного материнства та умов клініки. Адже додаткові виплати і бонуси можуть відрізнятися.

Чи може сурогатна мати одержати виплати від держави?

Ні, програма сурогатного материнства не передбачає виплат від держави.

Скільки платять сурогатній мамі у разі передчасних пологів чи викидня?

У випадку передчасних пологів, що сталися до 34 тижня вагітності (новонароджена дитина жива або мертва) сурогатній мамі виплачують:

  • 2  тис. євро – з 23 по 26 тиждень (включно); 
  • 4  тис. євро – з 27 по 29 тиждень (включно); 
  • 6 тис. євро – з 30 до 33 тижня (включно). 

Але ці виплати жінка отримує лише у випадку відсутності медично підтвердженої провини з боку сурогатної матері. Якщо дитина народила ся мертвою (починаючи з 34 тижня вагітності), і тут немає медично підтвердженої вини сурогатної матері, їй виплачують біологічні батьки компенсацію у розмірі 6000 євро.

Це приблизні суми, все залежить від умов, які пропонує клініка. Вартість усіх послуг прописують у договорі, який укладають з сурогатною мамою. У цьому документі  зазвичай вказують  суму виплат у разі непередбачуваних ситуацій (викидень, передчасні пологи). 

Які штрафи передбачені у програмі, якщо сурогатна мама порушує умови?

Штрафи можливі у випадку порушення умов сурогатної вагітності. Наприклад, якщо жінка ігнорує рекомендації лікаря, вживає алкогольні напої, наркотики, палить. У такому випадку кінцева вартість послуг сурогатної мами може бути змінена. 

Висновки

Сурогатне материнство надає можливість парі, яка не може мати дитину з власних медичних причин, насолодитися батьківством. Це може бути надзвичайно важливо для багатьох людей, які мріють про власну родину з дітьми.  Водночас сурогатне материнство передбачає щедру винагороду. Жінка може  витратити отримані кошти на власний розсуд. Але щоб всі умови договору були виконані та всі виплати поступили у чітко обумовлений термін, варто обирати тільки перевірені клініки, уважно читати договір та з’ясовувати заздалегідь усі незрозумілі моменти. Тільки такий підхід дозволить уникнути різних проблем в майбутньому.

Лікар-репродуктолог Христина Мокра