Консультація стоматолога: як отримати фаховий огляд у випадку проблем із зубами

новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Будь-яке лікування стоматологічних захворювань починається з консультації лікаря. Незважаючи на те, що деякі пацієнти можуть вважати це непотрібною тратою часу і грошей, первинний візит дуже важливий для точної діагностики проблеми. Без огляду ротової порожнини неможливо оцінити стан зубів і ясен, що критично для розробки ефективного плану лікування.

Коли варто записатися на консультацію до стоматолога

Стоматологи клініки CIS рекомендують записатися на первинний прийом, якщо з'являються такі проблеми:

  • карієс;
  • порушення пломби;
  • потемніння або підвищена чутливість емалі;
  • дрібні відколи на зубах;
  • неприємний запах із рота;
  • кровоточивість ясен;
  • періодонтит;
  • пульпіт;
  • зубний камінь або наліт.

Найкраще відвідувати стоматолога для планової консультації та профілактичного огляду щонайменше двічі на рік. Це дає змогу своєчасно виявляти та запобігати можливим проблемам із зубами та яснами.

Як проходить консультація

Головне завдання лікаря під час першого прийому — познайомитися з пацієнтом і його медичною історією. Для цього створюється карта, де фіксуються всі важливі деталі: анамнез, симптоми, алергії та хронічні захворювання.

Консультація стоматолога складається з таких етапів:

  1. Запис скарг пацієнта;
  2. Огляд порожнини рота з використанням стоматологічної лампи;
  3. Огляд зубів і ясен на предмет прихованих проблем, рухливості та наявності пухлин;
  4. Простукування зубів для виявлення прихованих захворювань, таких як періодонтит;
  5. Перевірка пломб і коронок за допомогою дзеркала та інших інструментів;
  6. Створення повного фотопротоколу ротової порожнини для діагностики;
  7. Проведення додаткових досліджень (рентген, комп'ютерна томографія) або консультацій вузькопрофільних фахівців за необхідності.

Виходячи із зібраних даних, стоматолог робить висновок і розробляє план лікування. У випадках, коли ситуація ускладнена, він може організувати консиліум за участю фахівців вузького профілю для розробки оптимального методу усунення проблеми. У результаті пацієнт отримує план, у якому будуть чітко вказані всі майбутні процедури, їхня тривалість і вартість.

Які методи діагностики можуть застосовуватися на первинній консультації

Залежно від типу стоматологічної проблеми, для її точної діагностики на первинній консультації можуть застосовуватися такі методи:

  • Комп'ютерна томографія — дає змогу зробити 3D-знімки зубів, які необхідні під час планування хірургічних операцій, ендодонтичного лікування та імплантації.
  • Ортопантомографія — панорамний рентген, який дає повне зображення обох щелеп без спотворень і дозволяє оцінити стан, а також розташування всіх зубів.
  • Лазерна флюоресцентна діагностика — дає змогу виявити карієс на його ранніх стадіях.
  • Інтраоральна камера — дає змогу транслювати на екрані зображення з ротової порожнини для кращого візуального огляду стану зубів.

Ці методи діагностики дають змогу лікарю точно визначити наявність і ступінь розвитку захворювань, а також спланувати найефективніше лікування.

Скільки коштує первинна консультація в стоматологічній клініці

Багато пацієнтів цікавляться, чи платні консультації у стоматологів. Найчастіше, за винятком акцій, спеціальних пропозицій або онлайн-консультацій стоматолога, це платна послуга. Її вартість може варіюватися залежно від місця розташування клініки, кваліфікації лікаря та проведених додаткових досліджень. У середньому, ціна за первинний прийом варіюється від 350 до 700 грн. Наприклад, у клініці ЦІС вона становить 500 грн.

Первинна консультація у стоматолога — це важливий етап, який дає змогу точно оцінити стан зубів і ясен, виявити будь-які проблеми або захворювання. Це основа для розробки ефективного плану лікування і профілактики.