Чим корисний цинк для спортсменів

новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Цинк має велике значення для здоров’я спортсменів і тих, хто веде активний спосіб життя. Ось кілька життєво важливих функцій, які виконує цей елемент.

Функції цинку в організмі

Він впливає на 100 ферментів, які беруть участь у хімічних реакціях. Цинк потрібен для створення ДНК, росту клітин, загоєння поранень, синтезу жирів, білків та вуглеводів, які ми споживаємо з їжею, підтримання імунітету.

Чому спортсмени особливо потребують цинку

Люди, які займаються фізичною активністю, зазнають дефіциту цинку. Причина у виключенні певних продуктів з раціону, дотримання дієти, а також втрата у більшій кількості мінералів через потовиділення під час тренувань. 

Без достатньої кількості цинку знижується витривалість, сила, втрачається м’язова маса, зростає ризик розвитку остеопорозу.<p>

Необхідну кількість цинку визначає лікар, але зазвичай чоловікам потрібна більша доза, оскільки цинк важливий для чоловічої репродуктивної системи. 

Вплив цинку на результати тренувань

Оскільки цинк підтримує імунну систему, то приймання добавок з цим мінералом допомагає досягати кращих результатів на тренуваннях та змаганнях. Спортсмени, які займаються такими видами спорту, що потребують значної витривалості, тривалих або дуже інтенсивних фізичних навантажень, зазнають у зв’язку з цим пригнічення роботи імунної системи, і часто страждають від простудних захворювань. 

Одужання наступає швидше, якщо підтримати свій організм добавками з цинком.

Цинк сприяє підвищенню рівень гормонів, які сприяють росту м’язів, зростанню сили — тестостерону, інсуліноподібного фактора росту (IGF-1) і гормону росту (GH). 

Низький рівень цинку може впливати на зниження рівня тестостерону, що може відіграти суттєву роль у багатьох аспектах продуктивності — можливості відновлення організму після тренувань, витривалість, рівень жиру в організмі до загальної маси. 

Цинк покращує якість сну. Це дуже важливо для тих, хто приймає участь у спортивних змаганнях, оскільки через поганий сон знижується точність, швидкість реакції, та у тих видах, де потрібна висока витривалість, оскільки недосипання призводить до швидкого виснаження та підвищеного ризику травмування.

Добавки з цинком та вітаміном С підтримують імунну систему, забезпечують хороший сон, силу м’язів, сприяють збільшенню м’язової маси. 

З яких продуктів можна отримувати цинк

Багатими на цинк є устриці та субпродукти (печінка і нирки), менший вміст цього елемента мають горіхи, гарбузове насіння, червоне м’ясо, сир та продукти з цільного зерна (овес, коричневий рис, чорний хліб). 

Цинк міститься також в курятині, бобових (квасолі, сочевиці, нуті), яйцях, шпинаті. 

Однак в рослинній їжі — бобах, горіхах, насінні, цільних зернах — присутня фітинова кислота (фітат), яка може перешкоджати засвоєнню цинку. 

Цинк з тваринних продуктів засвоюється краще, а тваринний білок здатний нейтралізувати дію фітатів, тому варто поєднувати продукти рослинного та тваринного походження.

Прикладом корисних страв є яєчня зі шпинатом та цільнозерновими тостами, або нежирна яловичина з зеленими овочами та коричневим рисом. 

Однак не завжди вдається дотримуватися різноманітного якісного раціону і щоб отримувати необхідну кількість цинку, приймання дієтичних добавок стає кращим варіантом. 

Максимально біодоступні та збалансовані добавки з цинком від ТМ Metagenics, Named і Yalacta можна купити в інтернет-магазині shop.anti-aging.ua. Ці продукти добре засвоюються та відзначаються високою якістю. 

А інтернет-магазин shop anti-aging ua є офіційним дистрибʼютором компаній Metagenics, Named і Yalacta.