Як вибрати медичне обладнання: ключові критерії

новини Васильків

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Саме з допомогою професійного обладнання медичні установи можуть підтримувати високий рівень надання послуг. Від його якості та рівня технологічності часто залежить здоров’я пацієнтів і навіть їхнє життя. Правильно підібрана техніка дозволяє проводити точну діагностику, ефективне лікування та забезпечувати комфорт медичному персоналу і пацієнтам. Розповідаємо, як вибрати медичне обладнання, котре дозволить забезпечити ведення медпрактики на найвищому рівні. Це дасть можливість закладу здобути хорошу репутацію.

Потреби медичного закладу

Кожен медичний заклад має свої вимоги до обладнання, які залежать від спеціалізації, обсягу пацієнтів і видів медичних послуг, що надаються. Наприклад, лікарня загального профілю може потребувати діагностичне обладнання різного роду, зокрема УЗД-апарати та рентгенівські системи. Водночас кардіологічний центр буде зацікавлений у високоточній техніці для діагностики серцево-судинних захворювань.

Плануючи придбання нового обладнання, необхідно ретельно оцінювати поточні потреби закладу, а також враховувати можливі зростання навантаження та розширення спектру послуг. Це допоможе підтримувати ефективність і якість медичної допомоги на високому рівні.

Технічні параметри обладнання

Технічні характеристики визначають функціональність та можливості пристроїв. Залежно від його типу може знадобитися оцінка різних параметрів. Серед них:

  1. Роздільна здатність. Визначає, наскільки деталізовано обладнання може відобразити зображення або провести аналіз. Цей параметр важливий, наприклад, при виборі УЗД апаратів та рентгенівських систем.
  2. Швидкість та продуктивність. Ці характеристики визначають час, необхідний для отримання результатів обстеження або процедури. Швидкість роботи апаратури впливає на продуктивність медичного закладу та комфорт пацієнтів.
  3. Розмір. Враховувати потрібно площу кабінету, де буде встановлено обладнання. Залежно від його типу можуть існувати певні вимоги щодо його габаритів. Так при встановленні рентгенівського апарату площа приміщення повинна бути не меншою 6 м2. В іншому випадку пацієнт може отримати велику дозу радіації.
  4. Мобільність. В деяких випадках важливо мати можливість переміщати пристрій між палатами та відділеннями. Наприклад, портативний УЗД апарат дозволяє провести діагностику пацієнтам, не транспортуючи їх по медичному закладу.

При виборі медтехніки важливо врахувати ще її енергоефективність, ергономічність, інтеграцію з іншими медичними інформаційними системами.

Сертифікація медичного обладнання

Міжнародна організація зі стандартизації (ISO) та Міжнародне агентство з електротехнічних стандартів (IEC), встановлюють стандарти якості та безпеки для медичного обладнання. Відповідність продукції регуляторним вимогам — один з найважливіших критеріїв вибору медтехніки.

Багато країн вимагають, щоб медичне обладнання мало відповідні сертифікати ліцензування або реєстрації перед тим, як воно може бути введене на ринок або використане в медичних установах. Наприклад, в Європейському Союзі це може бути сертифікація CE.

Вартість і економічна доцільність

При виборі медичного обладнання варто врахувати вартість його придбання, включаючи витрати на доставку, установку та навчання персоналу, і видатки на обслуговування. Брати до уваги також потрібно затрати на підтримку та експлуатацію техніки, такі як енергоспоживання, обслуговування та ремонт. При розрахунку всіх видатків потрібно врахувати термін служби техніки. Варто також їх порівнювати витрати з можливими економічними вигодами та покращенням ефективності медичного закладу.