Титанові диски - один з найбільших фейків в автомобільній сфері

васильков 213 |
27-09-2022 |
новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Титанові диски у розумінні багатьох власників авто асоціюються з надійністю, безпечністю, легкістю та статусністю. Вони вважаються набагато кращими, ніж звичайні штамповані моделі. Вони легші, міцніші, виглядають в рази красивіше та естетичніше. Тому бажання придбати їх якомога швидше цілком логічне. Тим більше коштують вони не так уже й дорого.

Але тут є одне “але”. Річ у тому, що титанові диски в прямому розумінні просто не існують, а сам вираз є звичайними хитрощами маркетологів.

Чому виробники не виготовляють автомобільні диски з титану

Тут відповідь може бути лише одна — це дорого. Чистий титан коштує в десятки разів дорожче, ніж сталь і алюміній, з яких виготовляють сучасні автомобільні диски. Тому, якби їх і виробляли, то їхню вартість можна було б прирівняти до вартості середньостатистичного авто.

Друга причина полягає в складності виробництва. Температура плавлення титану приблизно на 1000 градусів вища в порівнянні алюмінієм. При спробі налаштування масового виробництва довелося б перелаштовувати виробничі лінії, щоб вони відповідали елементарним вимогам. І через це та більшу складність обробки титану виготовлення коштувало б ще дорожче.

Що насправді варто розуміти під “титановими дисками”

Ще десятиліття тому всі автомобільні диски, які не були сталевими, у розумінні багатьох автоматично вважалися титановими. Головна причина цього полягала в набагато кращому зовнішньому вигляді. Тобто, якщо на авто стояли “титани”, це було круто і престижно. Насправді ж, виробів з чистого титану ні тоді не було, ні зараз немає. Це або звичайні легкосплавні диски, або більш преміальні ковані. Зараз розглянемо їх докладніше.

Легкосплавні (литі)

Вони виготовляються зі сплаву кількох металів, основним з яких є алюміній. Саме на цей метал приходиться більше 95% сплаву. Щодо титану, то його в складі зазвичай не більше 0.25%. Тобто в автомобільному колісному диску, котрий важить 10 кг, титану всього 25 грамів.

Технологія виробництва полягає в розплавленні металів, заливанні їх в спеціальні форми та подальшій обробці. Після всіх необхідних операцій ми і отримуємо ті красиві та легкі вироби, які прикрашають більшість сучасних авто. Саме литі диски зараз вважаються найпопулярнішими з усіх. А головна причина цього полягає в їхній ціновій доступності.

Ковані диски

Цей тип також виготовляється з подібного сплаву. Але завдяки складній технології виробництва диски виходять більш легкими та міцними. В цілому, якщо легкосплавні приблизно на 20-25% легші сталевих, то ковані на 20-25% легші легкосплавних. При цьому запас міцності в них набагато більший, а борти і спиці тонші. Технологія виготовлення полягає в видавлюванні розм’якшених закоготовок в спеціальних формах та подальшій механічній і декоративній обробці.

В зв’язку зі складністю виробництва, значно кращим експлуатаційним параметрам і більш престижним зовнішнім виглядом ковані диски вартують в кілька разів дорожче легкосплавних.

Таким чином, варто розуміти, що всі автодиски, які ми бачимо на прилавках або інтернет-каталогах, не титанові. Тому і шукати такі немає ніякого сенсу.