ЯК піца стала найпопулярнішою стравою

васильков 10 |
20-02-2023 |
новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Від придорожніх кав'ярень до елітних ресторанів - зараз піцу можна зустріти де завгодно. Якщо говорити про найпопулярніші у світі страви, на думку одразу спадають коржі з різними топінгами. Замовити найтоповішу в Києві піцу можна в мережі ресторанів kyiv.monopizza.com.ua, ми ж поговоримо про історію такої страви.

Що послужило прообразом піци

Історики досі не дійшли єдиної думки, хто ж перший винайшов таку страву. Якщо брати за основу відкриті коржі з начинкою, то тут знайти коріння практично неможливо, адже така їжа з'явилася багато тисячоліть тому, ще в стародавні часи. Офіційним прототипом піци прийнято вважати коржі з кислого тіста на дріжджах, які випікали в Стародавньому Єгипті. Вельми поширеним був давньоримський рецепт страви з тіста, оливкової олії та приправ.
Його перейняли греки, випікаючи сире тісто з цибулею, зеленню та овочами в печах. Згодом рецепт "сільської піци" - фокаччі - став користуватися популярністю по всій Італії. Таку страву було дуже зручно їсти навіть у польових умовах, водночас вона надавала сил і енергії на весь день.

Коли з'явилася перша піца

У 1522 році в Європі з'явилися перші томати. Ягоду довгий час не приймали, але через кілька десятиліть вона стала одним з улюблених продуктів жителів Неаполя. І вже в XVII столітті світ побачив новий рецепт фокаччі - з сиром, травами, оливковою олією і томатами. Приготуванням такої страви займалися кухарі під назвою "pizzaioli".
У самого слова "піца" є кілька варіантів походження:
- від грецького "pitta", що означає "коржик";
- від ломбардського "bizzo", яке перекладається як "з'їсти за один підхід";
- від італійського "pizza" - "товкти" або "шматок".
На XVIII століття припадає популяризація піци на її батьківщині. У цей час починають відкриватися перші піцерії. Крім того, така страва стає не тільки їжею бідняків, а й часто з'являється на столах у знаті. У 1870 році закінчилося формування єдиної Італії, тож відкриті коржі стали популярними не тільки в Неаполі, а й в інших частинах країни. Крім того, з'явилося безліч унікальних рецептів, які трапляються і в наші дні.

Чому така страва стала настільки популярною у світі

У ХХ столітті італійські ресторани почали з'являтися в США. Уже до п'ятдесятих років страва стала асоціюватися з доставкою додому. Попит на піцу почав з'являтися і в інших країнах Європи та Азії. І кожен регіон привносив у страву свої унікальні родзинки, адже піца - це дійсно міжнародна їжа!