Будівля школи №2 - колишня іудейська школа


Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber Поділитися в Skype

Будівля Васильківської ЗОШ І—ІІІ ступенів № 2 - має історичне значення. Вона розташована в місті Васильків на вулиці Покровська  2. 

Київська губернія входила до межі єврейської осілості Російської імперії, завдяки чому у місті Васильків сформувалася велика єврейська громада. Вона продовжувала зростати через тимчасову заборону юдеям мешкати у столиці - Києві, яку видав у 1827 році російський імператор Микола І.

Значна кількість єврейських родин переселилися до маленьких містечок навколо столиці. На початку ХХ століття у місті  Васильків нараховувалося близько 11000 євреїв із загальної кількості громадян — 17660.  в той час будівля функціонувала як іудейська школа.

Будівля розташована на розі вулиць зі зрізаним наріжжям. Мала два куполи з аттиками над наріжжям та над входом, які наразі зникли, проте помітні на старих світлинах.



В 1956 року в будівлі знаходилась  міська управа

За часів СРСР ії  переобладнали під школу. У цій школі навчалися лише хлопчики, а дівчинки на той час навчалися у будинку по вулиці Рози Люксембург, 3, оскільки діяла постанова про роздільне навчання