Поруч з “Казковим яром” у Василькові будують асфальтний завод

васильков 504 |
6-03-2023 |

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Казковим яром”  називають культову природну фотолокацію між Васильковом і селом Велика Бугаївка. Це неймовірно мальовнича яружно-балкова система зі стрімкими схилами, висота яких подекуди сягає 30 метрів. І тепер поруч з нею будується асфальтний завод!

Кілька днів тому жителі громади села Велика Бугаївка та членів садівничих товариств звернулися до міського голови Баласинович Наталії Олександрівни та депутатів Васильківської міської ради з проханням вжити всіх заходів спрямованих на призупинення виконання рішення Васильківської міської ради від 2 грудня 2022 року на 14 сесії VIII скликання, та здійснення контролю за недопущення порушення законних прав мешканців громади, котрі категорично вступають проти затвердження детального плану території земельної ділянки з кадастровим номером 3221480500:05:005:0073 в селі Велика Бугаївка Васильківської міської громади.



Ви часто бачите цю надзвичайно гарну місцевість на яскравих фото ваших друзів. Казковим яром часто слугує натурним майданчиком для кінозйомок і професійних фотосесій. Зокрема, васильківські ландшафти можна впізнати у кінофільмах “Толока” і “Захар Беркут”, телесеріалі “І будуть люди”. Безпосередньо у “Казковому яру” проходили зйомки кліпу Джамали та Pianoбоя на пісню “Ендорфіни”.

Урочище не має природоохоронного статусу, але на схилах ярів подекуди збереглася типова типчаково-ковилова степова рослинність, водяться дикі тварини. На території “Казкового яру” розташовуються мисливські угіддя Мисливсько-рибальського клубу “Васильківщина”.

Ділянку купила Фтоян Гоар Меружанівна директор ТОВ “Капіталінвест-плюс”, яке зареєстроване в Запорізькому р-ні, селище міського типу Балабине. На початку листопада 2022 року вона звернулася з заявою до міського голови Баласинович Наталії Олександрівни за рішенням (дозволом) міської ради на розроблення детального плану території. З метою зміни цільового призначення земельної ділянки (код 11.03 Для будівництва та обслуговування будівель і споруд закладів науки).

Тобто, пані Фтоян бажає землі сільськогосподарського призначення змінити на промислову зону.

Навколо цієї території – землі лише:

  • яри,
  • поля,
  • пасовиська,
  • трохи далі заказник Васильківські Карпати.

Окрім рослин, там живуть тварини: лисиці, зайці, лосі.

1 грудня 2022 року відбулося засідання постійної комісії з питань житлового та шляхового будівництва та архітектури, житлового-комунального господарства, благоустрою та реклами Васильківської міської ради на якій доповідав начальник містобудування та архітектури Орест Шамаєв. Комісія розглянула заяву заяву Фтоян Гояр і всі 4 присутніх проголосували “ЗА”.

Місцеві жителі дізналися про будівництво заводу лише в січні 2023 року, коли побачили бетонний паркан понад дорогою. У відомості старости села були відсутні документи по даному питанню, тому він відповів, що не може піддавати аналізу дану ситуацію і вважає, що офіційна кваліфікація юридичних порушень можлива виключно компетентними правоохоронними органами та контролюючими інспекціями.

Також представники громади звернулися до присутніх на ділянці робітників, які якраз знімали шар родючого ґрунту, за поясненнями, документами та дозволами і викликали поліцію.

3 лютого 2023 року до суду було відправлено клопотання слідчого Обухівського районного управління поліції про арешт майна, в якому він просив накласти арешт на тимчасово вилучене 3 лютого 2023 року в проміжок часу з 13:18 год. по 14:00 год. в ході огляду земельної ділянки з кадастровим номером 3221480500:05:005:0073, а саме екскаватори, з метою забезпечення збереження речових доказів та спеціальної конфіскації.

Суд, встановивши, що клопотання про арешт майна подано без додержання вимог статті 171 цього Кодексу, повернув його слідчому, прокурору, цивільному позивачу та встановив строк в сімдесят дві години, для усунення недоліків. У такому разі тимчасово вилучене в особи майно підлягає негайному поверненню після спливу встановленого суддею строку.

Стежити за справою 362/663/23 можна   сайті Опендатабот.

Лише 17 лютого 2023 громада села Велика Бугаївка у відповідь на своє клопотання, отримала від Васильківської міської ради копії документів:

  • копія листа управління містобудування, архітектури та контролю за розвитком
    інфраструктури Васильківської міської ради від 28.11.2022 № 497/22.01-13: копія заяви гр. Фтоян Г.М. від 09.11.2022 вх. № 646/01-27;
  • копія витягу із протоколу №11/2022 засідання постійної комісії з питань житлового та шляхового будівництва архітектури, житлово-комунального господарства, благоустрою та реклами Васильківської міської ради.
  • Також в відповіді нагадали, що здійснення заходів державного нагляду (контролю) на період воєнного стану припинено відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 № 303.