Васильківські Карпати - Українська Ісландія


Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber Поділитися в Skype

На території Васильквської териториальної  громади є унікальне місце - Васильківські карпати, його йменують ще "Українською Ісландією", і все це через його унікальну та неповторну красу. 
Цей дивовижнийприродний заказник  знаходиться    поблизу автошляху «Васильків - Велика Бугаївка».  З самої дороги яру не видно але  пройшовши з десяток метрів можна побачити, що серед поля з’являються обриви з висотою схилів до 30 метрів. 

Посеред яру в небо виринають поодинокі кручі і виникає відчуття, ніби ти дивишся на незвичайні краєвиди з кінотрилогії «Володар перснів» або ж перебуваєш у Новій Зеландії. Зачаровує своєю красою різнотрав’я, поширюючи в повітрі духмяні аромати чебрецю, материнки, безсмертника та інших цілющих трав.


Площа заказника 226,8 га. Рельєф Васильківських Карпат горбистий зі схилами переважно помірного нахилу по основній площі і критими схилами біля днища. У верхній частині балка сформована з трьох відгалужень, по західному з яких тече потік річки Крушинка і ще один потік по східному. У місці їхнього злиття долина балки заболочена. Біля села Мала Бугаївка із західної сторони балка з’єднується з іншою, по якій тече річка Бугаївка.

У заказнику гніздиться понад 30 видів птахів, зустрічаються типові представники фауни регіону. Найцікавішим є ентомологічні представники тваринного світу: Козулі, зайці, лисиці, лосі, білки, дикі кабани та їх пернаті сусіди: жайворонки, солов’ї, щиглики - створюють надзвичайну атмосферу для відпочинку.

Цей каньйон став дуже популярним у соцмережах. Гарні краєвиди, немає людей. Тихо, коли спуститися в низину. Дуже висока трава, багато звіробою, кропиви та інших лікарських трав. 


Навесні схили Васильківських карпат вкриває оксамитова зелень молодих трав, а восени яр вкривається в  позолоту, серед якої милують око красуні-берези. Це місце спокою, затишку та краси вабить до себе відпочивальників, художників, туристів, усіх, хто хоче побути наодинці з природою і собою.
Площа провалля сягає сотень гектарів, і кожна частина зачаровує своєю красою. 

Як дістатися

 На вкладці ЛОКАЦІЯ ви знайдете мітку на гугл карті.

Або В пошуковику  вбийте точку Ландшафтний парк “Васильківські Карпати”, Київська обл. або Українська Ісландія.

Знаходиться українська заказник між селами Велика Бугаївка, Гвоздів, Крушинка, Рославичі поряд із містом Васильків у Київській області. Після з’їзду з траси – ґрунтова дорога, ями, навколо поля, вказівників немає. Тому плануючи маршрут, треба це враховувати.