Кава та тонік: незвичне поєднання напоїв

васильков 5 |
28-02-2024 |
новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

У літню спеку хочеться випити чогось освіжаючого, бадьорого. Але те, що завжди тонізує, зокрема кава, зовсім не охолоджує. Саме тому баристами було створено Iced coffee. Цей популярний напій має багато різновидів, серед яких тонік еспресо, поціновувачів якого з'являється дедалі більше. У чому його особливість — розповімо нижче.

Трішки історії

Цей вид холодної кави з’явився випадково. В одному шведському місті в робітників кафе Koppi Roasters був корпоратив. Наступного дня колега засновниці закладу вирішив приготувати щось бадьоре. Він змішав рештки тоніка, які залишилися після свята, з сиропом та еспресо. Вийшло дуже смачно. Пізніше витвір додали до меню кафе та зробили візитівкою. За 10 років роботи Koppi Roasters про нього дізналися багато людей по всій Європі, у США та інших країнах світу.

Причини популярності

Освіжаючі властивості, а також багатогранний смак напою — його головні переваги. У ньому вдало балансують кислота, солодкість, гіркота. У класичному варіанті до складу входять такі інгредієнти: лід, бітер і тонік. Таке поєднання охолоджує та тонізує завдяки низькій температурі, газованій основі та властивостям кави. Останню варто підбирати окремо.

Як готувати

Головне, що слід пам’ятати під час приготуванні напою: лід — усьому голова. Його потрібно багато. Як говорила засновниця кафе, у якому народився цей диво-витвір: розповсюджена помилка — недостатня кількість замороженої води. Усе інше — менш важливе. Готувати легко:

  1. Візьміть великий стакан (на 350 мл або більше) і наповніть до краю льодом.
  2. Додайте якісний тонік і залиште охолоджуватися, поки готуєте еспресо.
  3. Каву обережно налийте зверху. Потрібно, щоб на поверхні утворився красивий шар пінки. Можна прикрасити фруктами, наприклад шматочком лимона чи лайма, смородиною.

Смак напою залежить від тоніка. Поціновувачі рекомендують використовувати ті різновиди, що мають найбільш виражені нотки та кислоту (їх можна знайти у маркеті алкогольних штук). Наприклад, Fever Tree Mediterranean Tonic — дарує дійсно освіжаючу насолоду. Кава також має кислити. Бажано вибрати ефіопську чи кенійську. Взагалі від сорту зерен залежить смак напою. Щоразу виходить нова варіація. Замість еспресо іноді використовують колд брю. Відмінність можна побачити відразу: інша структура та зовнішній вигляд.

Таке поєднання вдале, бо тонік чудово змішується з cold brew. Смак вийде насиченим, проте не кремовим. Із такими компонентами процес приготування пришвидшується. Здавалося б, у кави з тоніком немає нічого спільного. Але виявляється, що у світі напоїв усе можливо. Поєднання таких різних компонентів надає неперевершений смак кінцевому продукту, який став улюбленим для безлічі людей.