Де споживають найбільше тютюну?

васильков 2 |
1-02-2023 |
новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

В Україні постійно вводять нові заборони й обмеження щодо продуктів на основі тютюну. Вони покликані зменшити відсоток курців, особливо серед повнолітньої молоді. Але насправді в нашій країні склалася далеко не найгірша ситуація. 

По-перше, до початку повномасштабної війни число курців стабільно зменшувалося. По-друге, навіть зараз їхній відсоток становить 25–27% — це менше, ніж у деяких європейських країнах. Щоб дати контекст для порівняння, розповімо про те, де у світі споживають найбільше тютюнових продуктів. 

Науру та Кірибаті — абсолютні лідери за відсотком курців

Уперше чуєте ці назви? І не дивно. Це мініатюрні острівні держави в Тихому океані. Населення першої — усього 12 тисяч людей, а другої — 120 тисяч. Це можна порівняти з типовим смт і районним центром в Україні відповідно. 

Але саме ці країни очолюють рейтинг за відсотком курців — тут він перевищує 52%. При цьому в Кірибаті жінки споживають набагато більше тютюну, ніж чоловіки, що не відповідає загальносвітовим тенденціям. Причина — особливості місцевої культури, які збереглися завдяки мінімальному впливу зовні. 

Ще один цікавий приклад — Індонезія. Загальний відсоток курців тут значно нижчий — близько 36–38% залежно від джерела даних. Але варто розуміти, що тільки 3,6% відсотків жінок вживають тютюн. Тож, ця країна ставить справжній рекорд за відсотком курців серед чоловіків. Цифра сягає вражаючих 75–76%! Це означає, що в Індонезії не курить лише один із чотирьох дорослих чоловіків. 

Китай та Індія — перші за абсолютним обсягом споживання

У принципі, все логічно: найбільші за населенням країни очолюють рейтинг і за цим показником. Але й тут є цікава особливість. У 2022 році саме індійська нація стала найбільшою на планеті, але вона значно відстає за споживанням тютюну від Китаю. У 2019 році в Індії налічувалося «всього» 130 мільйонів курців, тоді як у Китаї — близько 340 мільйонів. Абсолютний обсяг споживання тютюну в цих країнах становить 1,5 і 4,5 мільйона тонн щороку. 

Китайський уряд уже починає вживати заходів, спираючись на досвід західних країн. Один із них — поступова відмова від реклами та зменшення вітрин. Завдяки цьому продаж тютюнових продуктів поступово переходить в онлайн-простір. Це влаштовує усіх учасників процесу — купівля стає непублічним процесом, тоді як активні курці можуть продовжувати споживати продукт. Така тенденція спостерігається і в Україні. Чудовим прикладом є служба доставлення сигарет, з асортиментом якої можна ознайомитися за посиланням https://cig-poshta.in.ua/ru/shop/chesterfield-ua-ru/

Євросоюз: хто на першому місці?

Розбираємося, хто з наших сусідів по континенту споживає найбільше тютюну:

  • Болгарія — 28,2%;

  • Туреччина — 27,3%;

  • Греція — 27,2%;

  • Угорщина — 26,8%;

  • Латвія — 26,2%. 

За цим показником Україну можна порівняти з Хорватією, Іспанією, Естонією, Словаччиною і Польщею. Якщо ж усунути негативний вплив війни та пандемії коронавірусу, сьогодні б Україна наближалася до показників Франції, Чехії, Румунії та Нідерландів. 

А де ж в Євросоюзі курять найменше? У скандинавських країнах — Швеція (9,3%), Ісландія (11,2%), Фінляндія (12,5%) і Норвегія (12,9%). Цікаво, що такі малі показники зумовлені не тільки жорстким регулюванням обігу сигарет, а й традиційним споживанням альтернативних тютюнових продуктів, зокрема снюсу. Якщо ж врахувати всю нікотиновмісну продукцію, то відсоток її споживачів у Скандинавії дуже близький до середньоєвропейського рівня.