Різновиди посуду та як вибрати

васильков 7 |
20-03-2023 |
новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Для когось приготування їжі – це хобі, прояв творчості та фантазії. А для інших нудна щоденна потреба. Звичайно для тих, хто полюбляє готувати та приділяє особливу увагу смаку і корисності страв, важливо ретельно вибрати посуд для кухні, а також інструменти та аксесуари. 

Мінімальний набір каструль і сковорідок

На кожній кухні потрібні дві-три сковороди (хоча б одна з них повинна бути чавунна), дві-три каструлі різного розміру (емальовані або алюмінієві), чайник, кухонні ножі, обробна дошка, друшляк, половник та лопатка. 

Останнім часом асортимент посуду та іншого кухонного приладдя став настільки широким і різноманітним, що перед тим, як вибрати аксесуари для кухні, потрібно уважно вивчити властивості кожного матеріалу та предмета.

Матеріал посуду:

  1. сталь;
  2. алюміній;
  3. емаль;
  4. чавун;
  5. титан;
  6. жароміцна кераміка;
  7. вогнетривке скло. 

В пріоритеті каструлі з нержавіючої сталі з товстим дном та чавуні сковородки. В ній можна смажити, гасити, і запікати. Однак для ситуацій, коли підсмажити щось потрібно дуже швидко  (наприклад, яєчню на сніданок), варто купити залізну сковороду. А ось тим, хто часто готує у духовці потрібен посуд із жароміцного скла та кераміки. Втім, і чавунна сковорідка забезпечить стабільну якість. Чудові страви виходять в горщиках. 

Якщо ж відійти від міркувань практичності і поекспериментувати, виявиться, що будь-який посуд по-своєму хороший: страви в різному посуді і готуються по-різному, і набувають додаткових відтінків смаку. Тому правильно вибрати посуд для кухні можна тільки на основі власного досвіду та переваг.

Тарілки

Стандартним вважається набір на шість персон, та його вигідніше купувати готовим. Радимо так і вчинити, якщо ви любите приймати гостей та робите це часто. Якщо ви велику частину часу проводите удвох, зайвий посуд не потрібний. 

Правильно купуватиме тарілки виходячи з наступної формули: кількість членів сім'ї +два. Посуд потрібно купувати як мінімум двох видів: плоскі столові тарілки для других страв та піала для супу, каші чи плову. 

Також знадобляться блюдця для десерту, чайні та кавові чашки.

Додатковий інвентар

Крім кастрюль і сковородок вам знадобиться три-чотири миски з прозорого скла, пластику або нержавіючої сталі. У таких зручно готувати салати та щось замішувати. Також потрібний набір кухонних інструментів. Ви можете підібрати лопатку, половник, шумівку, ложку для спагетті. Не забудьте придбати консервний ніж, тертку, прес для часнику та хоча б пару обробних дощок: одна для риби та м'яса, друга – для овочів та фруктів.

Корисні поради 

До рекомендацій щодо догляду за кухонним приладдям відносяться: 

  1. Посуд зі сталі не любить солоних розчинів, після миття її потрібно усюди протерти. 
  2. Для антипригарних поверхонь потрібні дерев'яні та силіконові лопатки і ложки.. 
  3. Ніяких абразивних миючих засобів для кераміки.
  4. Ніяких щіток та йоржика для алюмінію. Щоб каструля блищала використовують оцет, яблучну та картопляну шкірку. Додати у воду та прокип'ятити в посуді.
  5. Чорнота на алюмінії сходить після молочної сироватки або огіркового розсолу.
  6. Не додавайте холодну рідину вже у нагріте начиння, тому як емаль може тріснути. 

Якщо виконувати поради то можна зберігати первинний вид посуду довго. Облаштовувати кухню з нуля вигідно: можна відразу підібрати все в єдиному стилі. Обов’язково врахуйте поєднання посуду з кухонними меблями, стінами та підлогою. Що менше візуального шуму, то акуратніше виглядає простір і тим простіше підтримувати в ньому порядок.