Різновиди фланців для труб

новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Сучасне життя неможливе без розвинутої мережі різноманітних комунікацій, які складаються з труб різного діаметру та слугують транспортними сполучниками для води, газу, палива та іншого. Для надійного поєднання використовують спеціальну запорно-з’єднувальну арматуру – фланці, які випускають з міцного металевого сплаву. Вони бувають різних розмірів і використовуються у багатьох сферах життя: у нафтопереробній галузі, у теплоенергетиці, у побутових комунікаціях, для насосних станцій, для різноманітного обладнання в побуті та на підприємстві.

Призначення фланців

Величезні магістралі складаються з безлічі окремих запчастин, серед яких фланець для труби посідає головне місце. Здебільшого цей елемент монтують попарно для більш надійного та герметичного поєднання частин. З одного боку арматура має ідеально пласку сторону, з іншого – отвір для труби. По краю йдуть отвори для закручування кріплення. Гладкими поверхнями комунікації з’єднуються, а труби зварюються з фланцями. Після скручування та перевірки можна транспортувати мережею рідкі чи газоподібні речовини під певним тиском та температурою.

Функціональність фланців:

  • Забезпечення герметичного кріплення.
  • Засіб для приєднання додаткового обладнання.
  • Поєднання труб з резервуарами між собою.

Міцні конструкції виробляють з високоякісної сталі, здатної витримувати значне навантаження. Для різних видів переміщуваних середовищ використовують нержавійку, леговану або вуглецеву сталь. Це може бути початок, середина чи вихід транспортної мережі.

Види арматури

Області застосування фланців досить широкі, тому виробники пропонують великий асортимент аналогів. За формою арматура буває кругла, квадратна. Пара фланців обов’язково повинна мати однакові розміри та форму. За способом кріплення розрізняють:

  • Плоскі приварні конструкції. Витримують тиск до 2,5 МПа, температури від –70 до 450°С. Експерти проводять зварювання елементів подвійним швом. Найбільш поширений тип сполучної арматури. Не підходять для систем відводів.
  • Комірцеві. Мають значну витривалість, підтримують тиск до 20 МПа та температуру до 600 градусів. Переваги комірцевих фланців полягають у простому монтуванні та послідуючому демонтажу, коли є необхідність провести заміну.
  • Вільний фланець для монтажу у важкодоступних місцях.
  • Глухі, які є кінцем трубопроводу.
  • Різьбові, накидні, випускні.

Діаметри фланців варіюються від 10 до 1600 мм й більше. Для надійного зціплення між собою арматура може мати спеціальні виступи, пази. Між собою фланці відрізняються сировиною виготовлення, товщиною стінок, розмірами, призначенням. Для покращення герметичності місця стику можуть вкладатися спеціальні прокладки. Фланці з’єднуються за допомогою ботів, шпильок, шайб, гайок. Підбирають арматуру згідно з проектною документацією, міцністю й навантаженням. Кожен виріб повинен відповідати встановленим нормативам та мати сертифікат. Матеріал виготовлення фланців та труби повинен співпадати.