Базові спеції на кухні, що мають бути в кожному домі

васильков 6 |
25-09-2023 |
новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Кожна господиня використовує прянощі для надання особливого запаху та смаку своїм стравам. Їх додають у невеликій кількості, а отриманий аромат і смак — доволі виражені та стійкі. Спеції — важливий компонент смачної їжі. А от що і як використовувати, розкажемо в цій статті.

Що таке прянощі

Прянощі — продукти рослинного походження, що здатні покращувати смакові якості їжі, збуджувати апетит та сприяти засвоєнню їжі. Залежно від того, яка частина рослини використана, виділяють:

  • плодові;
  • насіннєві;
  • квіткові;
  • листові;
  • прянощі з кори та коріння.

Наприклад, ваніль, коріандр і чорний перець належать до плодових спецій, а лавровий лист — до листових. До квіткових належать шафран та гвоздика.

Ваніль

Це висушені плоди, що мають характерний запах. На смак ваніль ніяк не впливає. Але завдяки аромату її використовують у хлібовипіканні та кондитерстві. Її можна замінити синтетичним ароматизатором — ваніліном, що продається у вигляді порошку, есенції або суміші з цукром.

Окремо також виділяють ванільний цукор. Його потрібно додавати в більшій кількості, ніж ванілін, проте завдяки цьому перенасичити ним страву майже неможливо.

Чорний перець

Висушені недостиглі плоди, які у своєму складі мають ефірні олії та алкалоїди. Ці компоненти надають стравам пекучий смак та аромат. Застосовують у приготуванні мʼясних, рибних, грибних, овочевих страв. Без цієї пряності неможливо уявити приготування борщу, солянки та безлічі інших страв.

Лавровий лист

Висушене листя додають до м'яса, риби й овочів. Його використовують під час квашення і маринування овочів та грибів. Не зайвим буде додати кілька листочків для ароматизації супів і соусів.

Кориця

Справжня кориця має вигляд скручених трубочок, бо це висушена кора. Її додають до випічки та кондитерських виробів. Дуже гармонійно вона поєднується з ваніллю. Особливо популярно додавати корицю до випічки з яблуками. Окрім цього, її застосовують у лікеро-горілчаному виробництві, а також у м'ясній та рибній кулінарії.

Коріандр

Плодова спеція, що має пряний солодкуватий смак. Використовують у маринадах та під час квашення. Також додають при випіканні хліба. Коріандр — це сушені плоди відомої кінзи, яку також застосовують як пряність.

Зберігання спецій

Краще зберігати спеції в цілому вигляді й розмелювати тільки за потреби. Оптимальна температура — 0–15°С, а вологість повітря — 65–75%. Слід зважати на те, що спеції швидко всмоктують вологу та інші запахи. Ліпше за все зберігати їх у герметичних скляних ємностях.

Зберіть цей мінімальний набір спецій на кухні, і ваші страви стануть пікантнішими та смачнішими.