Скільки грошей українці тримають на депозитах?

новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Попри складну воєнну та економічну ситуацію, українська банківська система протягом 2023 та на початку 2024 року перебуває в стані стабільного розвитку. Рівень довіри фізичних та юридичних клієнтів достатньо високий для масового користування основними банківськими продуктами — депозитами та кредитами. Якщо другі стосуються переважно довгострокових програм кредитування житла, то серед депозитів популярні, як короткострокові, так і довгострокові вкладення.

Інтерес до депозиту полягає в абсолютній надійності інвестування. Замість того, щоб тримати заощадження у сховку вдома під постійним ризиком масованих ракетних атак, значно безпечніше зберігати їх у банку. Так кошти не лише перебувають під відповідальним наглядом, а й «працюють» на свого вкладника, забезпечуючи стабільний пасивний дохід.

На відміну від інших напрямів інвестування, депозит вимагає найменше зусиль. Не потрібно досліджувати фондовий ринок, ризикувати з нерухомістю. Достатньо звернутися до банку, що викликає довіру, та перевірити потенціал програми, використавши калькулятор депозиту. Швидке оформлення та мінімум документів дозволяють підписати угоду упродовж кількох хвилин.

Дослідження НБУ показали пікову активність відкриття депозитів у національній та іноземній валюті. Вже в листопаді 2023 загальна сума вкладів фізичних та юридичних осіб досягла 1,5 трлн гривень, з якої близько 70% припадало саме на внески населення. У порівнянні з довоєнним періодом наприкінці 2021 обсяг депозитів зріс на 50% переважно в гривнях. Валютні рахунки зросли лише на 9%, а їх максимальний приріст припав на жовтень 2023, склавши 247 млн доларів США. 

На початку 2024 спостерігався відчутний спад за депозитами. Населення масово виводило кошти з рахунків, за коментарями фінансових експертів це звичне явище на початку нового року. Після сезонного зростання витрат у грудні напередодні різдвяних свят, населенню доводиться шукати додаткові джерела фінансування, щоб покрити часовий розрив до стабілізації доходів.

Іншим чинником могли слугувати застереження щодо блокування рахунків громадян у разі порушення мобілізаційного законодавства. Протягом місяця гривневі та валютні депозити скоротилися в середньому на 2,5% порівняно з груднем 2023. Бізнес натомість нарощував як гривневі вкладення, так і валютні.

Всупереч негативній тенденції на початку року, банківська система України все одно відзначала небувале піднесення: у березні банківський регулятор зафіксував суттєве зростання обсягу вкладень населення. Другий квартал 2024 досі відзначається вигідними ставками за депозитами, що перекривають інфляційні коливання. За гривневими депозитами внески становлять від 13% до 16% річних, за валютними — в межах 1-3%.

Така ситуація сприятлива, як для короткострокових, так і довгострокових вкладів. Перші корисні для ефективного використання тимчасово вивільнених коштів, другі — для накопичення необхідної суми вартісного придбання. Саме за тривалими вкладеннями банки пропонують найвищі відсоткові ставки.

Валюту рахунку варто обирати відповідно до мети депозиту. Якщо планується придбання нерухомості або подорож за кордон, доцільно одразу накопичувати кошти у євро або доларах, але за ними відсоткові ставки завжди значно нижчі. У відносно стабільний інфляційний період гривневі рахунки в пріоритеті.