Хто насправді винайшов коньяк та до чого тут французи

васильков 635 |
13-07-2020 |
новини Васильків [/xfgiven_gallery]

Поділитися сторінкою Поділитися в Facebook Поділитися в Telegram Поділитися в Whatsapp Поділитися в Viber

Зараз чи не кожен шанувальник міцних напоїв знає, що терміном "коньяк" можна називати лишень французькі напої, виготовлені тільки в певному регіоні та за певною рецептурою. Все інше повинно називатись не інакше, як "бренді". Тому вас здивує справжня історія появи цього шляхетного та вишуканого напою. 

Перемога в Сторічній війні

Складно уявити собі війну, яка триває цілих сто років. За цей час народжується чотири покоління. На війну йдуть правнуки ветеранів. Тому, мабуть, вартість перемоги складно оцінити. Якщо ви відкриєте підручники чи енциклопедії, то довідаєтесь, що переможцями стали французи. Вони зуміли повністю витіснити англійців з континенту.

Проте, перемога до певної міри виявилась Пірровою. Адже англійці були не тільки противниками у війні, а ще й головними покупцями продукції французьких виноробів. Коли вони пішли з континенту, цілі регіони південної Франції залишились без ринку збуту. Причому мешканці Туманного Альбіону не стали вживати менше алкоголю. Просто вони почали купувати вино не у Франції, а у її південних сусідів − Іспанії та Португалії. 

В долині річки Шаранта почали вирубувати виноградники та висаджувати дуби. Виявилось, що деревину продавати вигідніше, аніж вина. Так, ви все правильно зрозуміли. Саме в тих регіонах, які зараз володіють ексклюзивним правом на назву "коньяк", на початку XVI сторіччя знищували виноробство.

Дешеві вина

Це зараз французькі винороби користуються беззастережним авторитетом в цілому світі. А їх рецептури та традиції копіюють у різних країнах. А в кінці періоду Середньовіччя вина, виготовлені у Франції, вважались дешевими та неякісними. Надто багато їх вироблялось. 

Ґрунти в південних регіонах країни надто кам'янисті, щоб вирощувати на них пшеницю чи інші зернові. Проте вони добре підходять до виноградарства. Якщо експортувати вина по цілому світу, як це відбувається в наші часи, кількості врожаю недостатньо. Тому французькі вина такі дорогі та популярні. Але тоді, у XVI сторіччі, винограду було надто багато. Технології виноробства були ще досить примітивними, кінцевий продукт був неякісним та містив мало алкоголю. 

Це викликало великі труднощі при транспортуванні. Якщо завантажити діжки з таким вином на корабель, та довго везти їх по морю, то до пункту призначення в Північній Європі прибуде вже не вино, а оцет. 

Винайдення коньяку

Вихід зі становища, як не дивно, знайшли не французи, а голландці. Саме вони першими почали дистилювати вина, переробляти їх на спирти. Ідея полягала в тому, щоб спершу переробити вино на спирт, який не псується. А потім кінцевий споживач має розбавити спирт водою, отримавши вино. Такий собі варіант концентрації. 

Саме голландці першими почали дистиляцію вин в долині річки Шаранта. Це їх, а не французів потрібно вважати справжніми винахідниками коньяку. Цікаво, що головними споживачами нового напою стали ті ж самі англійці. Просто тепер вони отримували алкоголь від французів через посередника. 

Від винного дистиляту до сучасного коньяку

На цьому історія не закінчується. Винний дистилят спершу дійсно розбавляли. Адже його смак був, м'яко кажучи, не самим приємним. А потім почались торгові війни. Британці почали затримувати голландські кораблі, що везли товари з Франції. Вони час від часу накладали на торгівлю з французами обмеження. Такі собі санкції, якщо говорити сучасною мовою. 

Голландцям довелось тримати спирт у діжках довше, ніж раніше. Інколи навіть до року часу. Бо неможливо було законно продати його в Англійських портах. Саме тоді з'ясувалось, що дубильні речовини, які потрапляють з дубової діжки в напій, покращують його якості. 

Саме так й з'явився напій, який ми зараз називаємо коньяком. 


Джерело - https://spirt-opt.top